opeens ben je een gewone sterveling

De afgelopen week hielden ze in Australië hun adem in. Mag hij spelen of niet…

 

 

Novak Djokovic had zichzelf dit jaar onsterfelijk kunnen maken als hij opnieuw de Australian Open zou winnen. Zou winnen, want het leek erop dat hij geen eerlijk spel speelde om Australië binnen te komen. Hij was vaag over zijn vaccinatiestatus, hij was vaag over zijn handel en wandel in de twee weken voor vertrek naar Down Under en hij was nogal vaag over of hij nou wel of geen corona had doorgemaakt. Er volgde een rechtszaak die hij won, maar nu heeft de Australische minister van Immigratie zijn visum ingetrokken en moet ‘Novax’ als persona non grata waarschijnlijk al heel snel het vliegtuig terug naar Servië nemen.

 

Tja, al win je 62 titels op de meest prestigieuze tennistoernooien ter wereld, ook jij moet je gewoon aan de regels houden, net als al het gewone volk. Het zou wat zijn als jij wel ongevaccineerd het land in mag terwijl duizenden mensen de afgelopen twee jaar de toegang werd ontzegd. En die hadden vaak wel wat belangrijkers te doen dan een tennistoernooi winnen. Bij de geboorte van je eigen kind zijn of afscheid nemen van een stervend familielid bijvoorbeeld. Dat was vanwege het superstrenge coronabeleid van de Australische overheid niet mogelijk als je je papieren niet op orde had.

 

Ook in Amerika gebeurde er iets onverwachts. Een rechter in New York besliste dat de civiele rechtszaak tegen Prins Andrew door kan gaan. Al is je moeder dus 100 keer de Britse koningin, je staat gewoon voor de rechter als je verdacht wordt van misbruik van een minderjarige. En dus moet je nu je koninklijke titels inleveren en je verantwoorden voor je bedenkelijke gedrag, net als het gewone volk.

 

De carrière van de Britse prime minister hangt aan een zijden draadje. Boris Johnson ligt in eigen land al tijden onder vuur, want hij gaf vorige zomer in zijn achtertuin stiekem feestjes waar soms wel honderd gasten het prima naar hun zin hadden, terwijl de gewone Brit volgens de coronaregels per dag maar één persoon mocht zien. Er volgden van de week wat slappe excuusjes van Boris maar de Britten hebben er genoeg van. Net als het plebs dient ook de prime minister zich aan de regels te houden en dus is het wachten tot hij zijn conclusies trekt en opstapt.

 

Of je nu proftennisser, prins of prime minister bent, opeens behoor je tot het klootjesvolk voor wie dezelfde regels gelden als voor ieder ander.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit