Je bent een loser!

 

Wieke doet research naar de wondere wereld van zelftestjes op internet. En guess what? Ze gaat die testen nu boycotten.

 

 

Ik zie ze regelmatig bij Facebook-vrienden voorbijkomen: de uitslag van testjes. Je kunt onderzoeken wie je in vervlogen tijden bent geweest: Jeanne d’Arc, Jezus, een beroemd indianenopperhoofd of Einstein. Nóóit een loser.

 

Of er wordt een betekenis gegeven aan je geboortedatum. Dan krijg je fijne opmerkingen op je scherm in de trant van: dapper, zorgzaam, hartstochtelijk, et cetera. Je zult nooit iets tegenkomen als: vette pech voor de wereld dat jij geboren bent zeg, wat ben jij een enorme zakkenwasser. Je moeder hield misschien wel van je, maar verder helemaal niemand. En nog wat? Jij bent ook nog eens ontzettend lelijk. Ik zou misselijk van mezelf worden als ik jou was. Goddank ben ik jou niet.

 

Dan zou je dag, of je week en misschien wel je hele leven toch verpest zijn? Zo’n definitie draag je voor altijd met je mee, óp naar de sofa van de psychiater. Want het doet iets met je, ook al roepen sommige mensen dat het ze totaal niet raakt.

 

Ik kreeg ooit naar mijn hoofd: ‘Jij moet echt altijd alles beter weten hè?’ Stoer riep ik dat dit inderdaad het geval was en wel omdat ik altijd gelijk had. Maar het vrat toch, want ik dacht dat dit gelijk willen hebben – en liefst ook krijgen – wel meeviel. Sindsdien kijk ik een beetje uit met wat ik de wereld in slinger.

 

Op Facebook staan zoveel gegevens over jou, dat ze allang weten wat je doet

 

Je kunt er ook achter komen welk beroep bij je past. Da’s natuurlijk appeltje-eitje voor die lui van bijvoorbeeld Nametests, want op Facebook staan zoveel gegevens over jou, dat ze allang door hebben wat je voor de kost doet. En jij maar stralen bij de uitkomst: ‘Jij bent een uitstekend leidinggevende/journalist/kunstenaar’, enzovoort. Of ze vertellen je welke overeenkomst jij met welk dier hebt. Dat is nooit een kwal, rat, wesp of een schorpioen. Altijd mooie dieren zoals leeuwen en tijgers. Vul je die test een volgende dag wéér in, dan is er ineens een duidelijke relatie tussen jou en een adelaar, terwijl je gisteren nog een tijger was.

 

Het is misschien een geinig tijdverdrijf, maar een eindje wandelen is vast beter. Ik heb een paar keer zo’n testje gedaan (research hè) en sindsdien heb ik last van een lawine aan spam en advertenties. Die lui verdienen aan ons met dat schijnheilige gekietel. Ik zeg: boycotten!

 

  

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.