Wist jij dat Janny een olijfolietic heeft? En met die olie geeft ze je een masterclass waar iedere salade plezier van heeft..
Ik heb in mijn keuken en voorraadkast minimaal tien verschillende soorten staan (het zijn er meer, maar dat durf ik niet toe te geven). Ik heb ze uit Frankrijk, Italië, Kroatië (mijn favoriete), maar ook uit Noord-Afrika, Griekenland. Kortom, een complete variatie aan groene, strogele, volle of juist kruidige -en sommige een beetje peperige- olie. Voor elke bereiding heb ik wel een speciale olie. Ja, en daarnaast heb ik een zwak voor goede notenolie en gebruik ik in mijn dressing ook wel eens avocado-olie.
Want daar zit de truc een beetje. Met eenzelfde basisverhouding kun je een vinaigrette of dressing heel eenvoudig in smaak aanpassen door met de olie of de smaak van azijn te variëren. Met niets anders kun je zo eindeloos variëren als met de simpele vinaigrettebasis (en ja, daar heb ik ook een la vol van). En zo maak je telkens een andere salade. Investeer in een paar goeie olies en azijnsoorten. Geloof me: je zult me er dankbaar voor zijn als je gaat variëren.
Een klassieke Franse vinaigrette heeft een verhouding van 1 deel azijn of citroensap en 3 delen olie. Vinaigrettes kun je goed in een flesje in de koelkast bewaren, dus makkelijk als je in één keer iets meer maakt. Dan kun je hieruit alle variaties maken en natuurlijk direct een salade pimpen. Meng altijd eerst azijn en mosterd en voeg dan pas de olie toe. Op die manier krijg je een mooie, dikke vinaigrette. Doe je het andersom dan ‘schift’ je vinaigrette als het ware.
Basis Vinaigrette
Ca. 1,25 dl
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
zout, peper
mespunt suiker of honing (eventueel)
6 eetlepels olijfolie of andere olie
Roer in een kom de azijn met de mosterd door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat suiker. Schenk al roerend de olie hierbij.
Variaties
Citroen- of limoenvinaigrette
Vervang de azijn uit de basis vinaigrette door citroen- of limoensap
Balsamico vinaigrette
Vervang de azijn door 1 eetlepel balsamico azijn en laat de mosterd achterwege
Vinaigrette aux fines herbes(kruidenvinaigrette)
Voeg aan de basisvinaigrette 1 eetlepel fijngehakte sjalot en 2 eetlepels fijngehakte kruiden toe.
Knoflookvinaigrette
Voeg aan de basisvinaigrette 1 klein uitgeperst teentje knoflook toe. Breng eventueel extra op smaak met enkele klein geknipte sprietjes bieslook
Notenvinaigrette
Vervang 2 eetlepels olie uit de basis vinaigrette door 2 eetlepels notenolie en voeg ca. 3 grof gehakte, halve walnoten toe.
Honingvinaigrette
Vervang de suiker uit de basisvinaigrette door 3 theelepels vloeibare honing en gebruik witte wijn azijn.
Frambozenvinaigrette
Gebruik frambozenazijn in de verhouding van de basisvinaigrette en meng enkele (geplette) verse frambozen door de vinaigrette.
Ravigottevinaigrette
Meng 1 eetlepel fijngehakte sjalot of ui, 1 eetlepel kleine kappertjes en 1 eetlepel fijngehakte groene kruiden door de basisvinaigrette
Italiaanse vinaigrette met ansjovis
Hak 3 ansjovisfilets fijn en meng deze door de basis vinaigrette
Mosterdvinaigrette
Gebruik 2 volle theelepels Zaanse mosterd in de basis vinaigrette en meng er op het laatst 1 theelepel (tussen 2 lepels fijngewreven) mosterdzaadjes door.
Alles wat geen klassieke vinaigrette heet, wordt over het algemeen een dressing genoemd
Yoghurtdressing
1 dl yoghurt
zout, peper
Tabasco (enkele druppels)
ca. 10 sprietjes bieslook
Breng de yoghurt op smaak met zout, peper en enkele druppels Tabasco. Knip de bieslook boven de yoghurt klein en meng.
Variatie: Voeg eventueel een klein beetje olie toe of een halve teen knoflook
Sojadressing
Ca. 1,25 dl
4 eetlepels Japanse sojasaus
1,5 eetlepel sherry
1 eetlepel citroensap
1,5 eetlepel olie
Meng in een kom soja, sherry en citroensap en klop er ten spotte de olie door.
Mieriksworteldressing
Ca. 2 dl
1 bekertje (1,25 dl) sour cream
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel geraspte mierikswortel (potje)
zout, peper
Meng in een kom de sour cream met de mayonaise en geraspte mierikswortel glad. Breng op smaak met zout en peper.
Chili-roomdressing
Ca. 1,5 dl
4 eetlepels (zoete) chilisaus
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels sour cream
Variatie: Vervang voor een slanke variant de mayonaise door halvanaise en de sour cream door yoghurt.
Dragondressing
Ca, 1,25 dl
1 eetlepel Franse mosterd
3 eetlepels dragonazijn
1 eetlepel honing
3 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
zout, peper
1 eetlepel dragonblaadjes
Meng in een kom mosterd, azijn en honing glad. Klop er de olie door en breng op smaak met zout en peper. Roer er als laatste de dragon door.
Gorgonzoladressing
Ca. 2 dl
75 g gorgonzolakaas
3 eetlepels witte wijnazijn
5 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
zout, peper
Wrijf de gorgonzola samen met de wittewijnazijn met een vork fijn. Schenk hier in een dun straaltje al roerend de olie bij. Breng op smaak met zout en peper
Thaise dressing
Ca. 2 dl
1 rood pepertje
2 lente uitjes
2 theelepels geraspte gember
2 eetlepels azijn
2 eetlepels korianderblaadjes
6 eetlepels olie
Halveer het pepertje, verwijder met de punt van een mes de zaadjes en zaadlijsten en snijd het pepertje in ragfijne reepjes. Maak de lente uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Meng peperreepjes, lente-ui, gember en azijn met de korianderblaadjes. Roer al kloppend de olie door de dressing.
Door: Janny van der Heijden
Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters
Leestip
Heb jij je kerstmenu al samengesteld?
Heb jij je kerstmenu al samengesteld?
Bij ons neemt iedereen een gerecht mee, zo gezellig! 55%, 18 votes
18 votes55%
18 votes
Nee joh, wij bestellen lekker. 42%, 14 votes
14 votes42%
14 votes
Jazeker en nu elke avond een gerecht testen. 3%, 1 vote