Ik ga er even voor zitten

 

Janny: In de foodwereld worden ook een soort Oscars uitgedeeld, de James Beard Awards. Die James was overigens nogal een ruige vent. Maar die Awards zijn leuk, daar haal ik de nodige inspiratie weer vandaan.

 

f17_janny_2304-ap

De Oscars zijn allang weer achter de rug. Maar wist je dat er ook een culinaire tegenhanger van deze prestigieuze filmprijs is? De James Beard Awards. En die worden eind april uitgereikt. Het zijn belangrijke prijzen in de foodwereld. Chefs en restaurateurs, culinair journalisten, publicisten en kookboekschrijvers, maar ook ontwerpers en architecten uit de culinaire wereld worden gelauwerd. De Awards zijn in Amerika het hoogste goed, net als bij de filmprijzen.
Ik haal er vooral de nieuwe trends uit, bijvoorbeeld dat de Chinese keukens (het zijn er een stuk of 35!) een grote rol gaan spelen.

 

De naamgever van de Awards, James Beard, was een spraakmakend persoon. Hij is al zo n dertig jaar geleden overleden en in zijn tijd stond hij bekend als groot liefhebber van geld, reizen, eten, drank en seks. Hij was een van de eerste Amerikaanse tv-chefs. Overigens is de stichting nooit zijn eigen idee geweest, maar ontsproten aan de geest van onder anderen Julia Child. Iets waar iedereen haar dankbaar voor is. Ik lees ze graag,  de James Beard-aanbevelingen. Ze brengen me regelmatig op het spoor van artikelen, filmpjes en websites waarvan ik nog niet eerder gehoord had.

 

Op de volgende sites kan ik bijvoorbeeld echt urenlang grasduinen en lekker inspiratie opdoen.

 

  • Readbite Mooie reportages in beeld en tekst. De passie van de chef spat ervanaf.
  • Tastemade Maakbare recepten, masterclasses, filmpjes en nog veel meer.
  • Foodtalkies met heerlijke filmpjes over de liefde voor het zelf maken van soba noedels of koffie als leidraad om de stad en haar inwoners te leren kennen.
  • Cannelle et vanille Geweldige blog van Aran Guyaga die schrijft, stylet en fotografeert. Op Instagram heeft ze 285.000 volgers.
  • Lucky Peach. Food en lifestyle blog met spannende recepten als carrot cake ice cream.
  • Red Cook. Recepten van de Chinese thuiskeuken, is de ondertitel van deze site maar dat is een understatement. Want voor zijn laatste boek ontving chef Kian Lam Kho de IACP Julia Child kookboek award.

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.