Een nieuwe parel

Janny: Mijn voorliefde voor parels mag bekend zijn. Maar nu heb ik onlangs een nieuwe parel ontdekt die ik koester en niet meer loslaat.

 

Eigenlijk was die parel er al. Alleen hij is met liefde opgepoetst en glanst hij weer voornaam en ingetogen tegelijk. Waar ik het over heb? Een ketting? Nee, over Parc Broekhuizen. Vier jaar lang heb ik daar met ongelooflijk veel plezier ‘Heel Holland bakt’ opgenomen. Een idyllisch landgoed verscholen in de bosrijke omgeving van Leersum. Met het kasteel op de achtergrond is er hier in een grote tent vier tv-seizoenen lang gebakken alsof het leven van de bakkers ervan afhing.

 

Maar inmiddels is het kasteel volledig gerestaureerd en huist er een hotel-restaurant. Een luxe hotel met veertien suites en een stijlvol restaurant. Bij de inrichting gaan het oude en het nieuwe naadloos in elkaar over. Ik durf te voorspellen dat het terras deze zomer dé nieuwste hotspot gaat worden omdat de blik op de vijver en het bos zonder twijfel het mooiste uitzicht van Nederland is. Aan de voorkant van het kasteelhotel waar de HHB-tent stond, komen waarschijnlijk picknicktafels, en er komt vlakbij de vroegere moestuinen in de oude boerderij binnen een paar maanden een houtskoolrestaurant met de naam Yard.

 

Afgelopen weekend kookten er samen met Westmaas maar liefst vier 3-sterren- en drie 2-Michelin­sterrenchefs

 

Maar waarom ik nu zo lyrisch ben? Omdat er culinair iets spannends gebeurt. De keuken waar je door de glazen wand volledig zicht op hebt vanuit het restaurant wordt geleid door Marco Westmaas. Westmaas heeft zijn sporen aan de Nederlandse kust (Elzenduin) verdiend, heeft een aantal jaar in Thailand gekookt en leidt nu de keuken van restaurant Voltaire. En hij gaat voortvarend te werk. Er worden evenementen georganiseerd met gastchefs. Afgelopen weekend kookten er samen met Westmaas maar liefst vier 3-sterren-Michelinchefs: Heinz Beck, Paolo Casagrande, Sven Elverfeld, Jacob-Jan Boerma, drie 2-sterrenchefs Martin Klein Moshik Roth, Jannis Brevet en Dieter Koschina, en niet minder indrukwekkend: de invloedrijke chefs Matteo Ferrantino en Ian Kittichai. En dat is echt uniek, zoveel sterren-gastchefs bij elkaar.

 

Ik proefde er onder andere gerechtjes van Paolo Casagrande van restaurant Lasarte in Barcelona, als scheermes met jalapeno, komkommer en drop, en de beste duif ooit, met citruskappertjes, zwarte olijf en galanga. Ik kan nu nog de smaak en aroma’s in gedachten naar boven halen. Absolute perfectie.
 


 
Het restaurant waar Paolo de chef de cuisine is, ligt midden in de Spaanse stad, ongeveer twee blokken verwijderd van het beroemde Casa Milà van Gaudí.

 

Maar ook buiten deze bijzondere en inspirerende evenementen om is er op elk moment van iets te genieten in restaurant Voltaire. Ontbijt, lunch of diner, het restaurant kent geen aparte openingstijden omdat het samen met het hotel opereert. De deuren staan altijd open. Je moet er even voor omrijden, maar dat is de moeite waard. Eigenlijk zou ik het adres het liefst voor mezelf houden, maar what are friends for? Ik deel het daarom graag met jullie, maar beloof me… deel het verder alleen met mensen die je echt leuk vindt, dan blijft het onder ons.
Parc Broekhuizen, Broekhuizerlaan 2 Leersum, tel: 0343-745858
www.parcbroekhuizen.nl/dining
 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.