Geen behoefte aan sociale contacten.

 

Ze was het allemaal in haar lange leven: sekssymbool, Oscarwinnares, activist en moeder van drie kinderen. Inmiddels is Jan Fonda 84 en voelt ze dat haar einde in zicht is.

 

 

 

De Grace & Frankie-actrice vindt dat ze na een fantastisch leven eigenlijk wel klaar is om te gaan. Niet dat ze er blij om is, maar ze weet dat de dood nu eenmaal op de loer ligt. Want als je 84 bent ligt het grootste deel van je leven toch wel achter je en alles wat er nog komt is bonus.

 

In september maakte Jane bekend dat ze non-hodgkinlymfoom heeft, een vorm van lymfeklierkanker die gelukkig goed te behandelen is. Hoewel de chemo haar niet meevalt realiseert ze zich maar al te goed dat ze een bevoorrecht mens is. Op Instagram zegt ze daarover: ‘Tachtig procent van de mensen overleeft het, dus ik voel me heel gelukkig. Ik heb ook het geluk dat ik een ziektekostenverzekering heb en toegang heb tot de beste dokters en behandelingen. Ik realiseer me, en het is pijnlijk, dat ik hierin bevoorrecht ben.’

 

Maar hoe ouder Jane wordt, hoe jonger ze zich voelt. Daarover zei ze: ‘Het duurde ongeveer 70 jaar voordat ik jong werd.’ Voor haar gevoel heeft jong zijn niks te maken met hoe iemand eruitziet en daar hielp haar facelift ook niet bij. Ze vraagt zich zelfs af of ze opnieuw voor plastische chirurgie zou kiezen als ze haar leven over zou kunnen doen. Want inmiddels weet ze dat ouder worden niet iets akeligs hoeft te zijn, en juist dat bewustzijn wil ze jonge mensen meegeven. Volgens haar betekent jong zijn je licht voelen, geen grote last op je schouders te dragen. Leren aanwezig te zijn, leren accepteren wat komt, leren dat je geen controle hebt.

 

Over een paar weken wordt ze 85, een verjaardag die ze groots gaat vieren met haar vrienden en familie. En als je bedenkt wat Jane allemaal in die 85 jaar gepropt heeft, kun je alleen maar een diepe buiging maken.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit