‘It’s a dirty job, but someone has to do it.’

 

Dit is wat we willen weten over Michael Bloomberg for president

 

‘It’s a dirty job, but someone has to do it.’

 

Aldus Michael Rubens Bloomberg – geboren 14 februari 1942 in Brighton, Massachusetts – die niet al te veel vertrouwen lijkt te hebben in de Democratische kandidaten die het volgend jaar tegen Trump willen opnemen, maar koste wat het kost wil voorkomen dat Donald herkozen wordt. 

 

Zijn er dingen die we over Bloomberg moeten weten?

 

Womanizer?

Aan zijn eerste huwelijk met Susan Brown, waarmee hij van 1975 tot 1993 was getrouwd, hield hij Georgina Bloomberg en Emma Bloomberg over. Inmiddels allebei volwassen en voor zover bekend van onbesproken gedrag. Sinds 2000 is Diana Taylor zijn partner. Behalve slim en succesvol – ze is oud-toezichthouder voor de staat New York en Wall Street-executive – ook een kop groter, lichtjaren jonger en oneindig veel mooier dan Michael zelf maar verder geen onvolkomenheden dus so fas so good en negative for womanizer.

 

Motto

‘Ik herken een oplichter wanneer ik er een zie’, zei de man wiens doel het is Trump te verslaan en Amerika te herbouwen. Grote woorden?

 

Oud

Waar heb je zin aan, vragen wij ons af. Tegen de tijd dat hij heel eventueel wordt gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten, is hij al achtenzeventig en dat is best oud voor een dirty job als deze. Mede-Democraat Joe Biden, die als zijn grootste opponent wordt genoemd, is net zo oud en Bernie Sanders, also running for president en ook een Democraat, zelfs nog een jaartje ouder. Elizabeth Warren daarentegen, is als derde grote concurrent de benjamin van het stel met haar zeventig jaartjes. 

 

Loaded

Als één van de rijksten der aarde een gevalletje van absolutely loaded. Want als oprichter van Bloomberg L.P. heeft de man het meer dan goed gedaan met een geschat vermogen (dit jaar) van zo’n slordige 54,1 miljard USD en da’s niet niks. Onder het motto ‘geld is macht’ kocht Bloomberg dan ook voor dertig miljoen dollar zendtijd voor campagnespotjes op tv. Onder datzelfde motto zegt hij honderd miljoen dollar uit te willen trekken voor zijn strijd tegen Trump. Kost een paar centen maar dan heb je hopelijk ook wat en gelukkig voor hem hoeft hij er geen boterham minder om te eten.

 

Bekend van

In 2002 werd Bloomberg benoemd tot de 108ste burgemeester van New York en dat zou hij tot maar liefst 2013 blijven. In die jaren tekende hij voor een rookverbod in bars, restaurants, stadsparken, stranden en binnen de meeste bedrijven. Daarnaast streed hij tegen armoede en zorgde hij ervoor dat er 165.000 sociale huurwoningen gebouwd of juist niet gesloopt werden. Om maar een paar dingen te noemen.
 

 

Minpuntje

Maar: onder zijn burgemeesterschap mocht het grootste politiekorps van Amerika mensen op straat preventief fouilleren en ondervragen. Wat in de praktijk betekende dat vooral latino’s en Afro-Amerikanen spontaan staande werden gehouden. Heel toevallig maakte hij pas vorige week excuses voor zijn racistische politiebeleid. Om zich daarna meteen kandidaat te stellen dus. En dat terwijl hij in maart van dit jaar nog zei dat hij zich juist niet wilde mengen in de presidentsverkiezingen van 2020.

 

‘It’s a dirty job, but someone has to do it.’

 

Klein detail in deze is dat hij in de peilingen tot nu toe pas op een paar procent staat, dus we gaan het zien. 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans