Galleria degli Uffizi
Trring trrring
Italiëgek Annelies weet wat je moet doen in Florence: fietsen! (Dan hoor je ook meteen waar je de lekkere truffelpaté kunt vinden.)
Palazzo Medici-Riccardi
Galleria degli Uffizi
Het schijnt dat Sophie altijd wel iemand van de groep aan de lampredotto krijgt. Want deze lokale specialiteit gemaakt van koeienmaag moet je volgens haar ábsoluut proeven als je in Florence bent. Samen met de twee Nederlandse gidsen Marina en Helma is de Belgische Sophie oprichter van Florence op de fiets, dat – de naam zegt het al – rondleidingen op de fiets door de stad Florence organiseert. Dat kan op maat, maar er zijn ook fietstours waarbij iedereen zich kan aansluiten.
De dag dat ik me meld voor een tour is het heerlijk voorjaarsweer, een graad of twintig met een lekker zonnetje. Met onze opvallende, gele fietsen zigzaggen we naar het centrum van de stad, de toeristen te voet handig omzeilend. De eerste stop is het Palazzo Medici-Riccardi, het voormalige paleis van de familie de’ Medici. Een mooie keuze om de tour mee te beginnen; Florence was immers Florence niet geweest zonder deze machtige bankiersfamilie die zo’n belangrijke rol speelde in de economische ontwikkeling van de stad en ook de kunst en architectuur op een ongekend hoog niveau wist te brengen. Zo waren het de’ Medici die de Galleria degli Uffizi oprichtten, het wereldberoemde museum dat tot op de dag van vandaag bestaat en waar een duizelingwekkende collectie te bewonderen is, inclusief De geboorte van Venus van Botticelli.
‘En wist je trouwens dat Michelangelo door de’ Medici ontdekt is?’ vraagt Sophie als we onze fiets met de trapper tegen de stoeprand hebben geparkeerd (zo doen de fietsers dat in Florence). ‘Hij was een jaar of dertien toen Lorenzo de’ Medici hem bij het schildersatelier van Domenico Ghirlandaio zag. Hij mocht bij de familie komen inwonen. En zo kwam de geniale jongeling in contact met de antieke kunsten en met humanisten als Pico della Mirandola en Angelo Poliziano. Zijn eerste beeldhouwwerken, zoals de Madonna della Scala en de Strijd van de Centauren, maakte Michelangelo voor de Medici. Maar later zal zijn band met hen omslaan. Als de bankiersfamilie officieel aan de macht komt in Florence, kan Michelangelo zich totaal niet vinden in hun politieke ideeën. In 1534 verlaat hij de stad, om er nooit meer terug te komen.’
Piazza della Santissima Annunziata
Duomo met de koepel van Brunelleschi
We pakken onze fietsen en gaan naar de Duomo met de koepel van Brunelleschi. Het doel van de rondleiding is een eerste ontdekking van de stad, en daar horen de grootste highlights natuurlijk bij. Maar een goede gids heeft meer in haar mars. Als Sophie ons er niet mee naartoe had genomen, had ik vast niet het onverwacht stille Piazza della Santissima Annunziata ontdekt, met het onlangs gerenoveerde Ospedale degli Innocenti. Het is een prachtig voorbeeld van de symmetrische bouwkunst van de Renaissance, dat teruggrijpt op de schoonheidsidealen uit de klassieke oudheid. Het Ospedale was een weeshuis, mét vondelingenluikje, en werd aan het begin van de vijftiende eeuw ontworpen door (alweer!) Brunelleschi. Ook mooi is de gevel boven de zuilengalerij, die versierd is met blauw-witte medaillons van baby’s, gemaakt door de om zijn terracotta-reliëfs vermaarde beeldhouwer Andrea della Robbia. En zo rijgen de namen van beroemdheden zich aaneen tijdens onze fietstocht door Florence.
Tussen de bedrijven door tipt Sophie ons over de leukste adresjes van de stad.
Vivoli
Procacci
Plan dus een rondleiding aan het begin van je stedentrip, dan kun je de tips meteen in praktijk brengen. Zoals een ijsje eten bij AP5 Vivoli, of een broodje truffelpaté bij Procacci. En de lampredotto? Deze keer is het Sophie helaas niet gelukt om ons aan het proeven te krijgen. Misschien iemand bij de volgende fietstour?
Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.
Portretfoto: Lex van den Bosch