Designliefhebbers opgelet!

 

Tamara: Als je gek bent op Scandinavisch design, is een bezoekje aan Finland eigenlijk gewoon een must. Hun glaswerk, keramiek en textiel zijn over de hele wereld bekend. Tijd dus voor een kleine designbedevaart richting het hoge noorden.

 

Design District Helsinki

Het Design District in Helsinki is een buurt met 25 straten vol met mode, interieur en ander design. De plaatselijke VVV heeft verschillende designroutes uitgestippeld met thema’s, zoals het inrichten van een nieuwe huiskamer, duurzaamheid, klassiekers, sieraden en mode. In deze buurt is ook het enorme Stockmann-warenhuis (het grootste van Scandinavië), waar je alle evergreens van het Finse huishouden vindt.

Tip: Tijdens het Helsinki Design Festival van 7 tot en met 17 september is het groot feest in deze buurt.

 

Design House

Als je er nog geen genoeg van hebt, kun je ook nog terecht bij het Design House Idoli. Het nadeel is wel dat het aan de andere kant (in het noorden) van Finland ligt, maar het is zeker de moeite waard. Het gebouw staat naast het meer Inari, in het hart van Lapland, tussen de vloeiende lijnen van de Scandinavische natuur, die in menig Fins designobject terug te vinden zijn. In dit gebouw vind je het designrestaurant van chef-kok Markku Seppänen, met op het menu onder meer rendiervlees en sneeuwhoenderboutjes.

 

Design Museum

Nog een leuk adres in het Design District is het Design Museum, een van de gerenommeerdste designmusea ter wereld, met een collectie van 75.000 objecten en 140.000 schetsen en tekeningen van 1870 tot nu. Niet alleen Fins, maar ook internationaal design.

 

Glasdorp

Het dorpje Nuutajärvi, aan de oever van de Nuutajoki-rivier, op 125 kilometer ten noordwesten van Helsinki, is al ruim twee eeuwen het centrum van de Finse glasindustrie. De locatie werd ooit gekozen vanwege de uitgestrekte bossen in de omgeving, die als goedkope brandstof dienden voor de glasovens. Hier staat niet alleen de oudste glasfabriek van het land, maar ook het Nuutajarvi glasmuseum, dat werd gevestigd in een voormalige brouwerij, die ooit de glasarbeiders voorzag van een dagelijks rantsoen van vijf liter bier.

Arabianranta

In Helsinki bevindt zich Arabianranta, een creatieve buurt rondom de historische Arabia-keramiekfabriek, waar bijna 300 publieke kunstwerken te vinden zijn, en een park gewijd aan het werk van de Finse designer en beeldhouwer Tapio Wirkkala. In deze buurt bevindt zich sinds kort ook het Iittala & Arabia Center. Deze jongste aanwinst van de Finse designscene werd deels ingericht als een museum met de klassiekers van Iittala-glaswerk en Arabia-keramiek. De rest van het gebouw doet dienst als winkelruimte. Daarnaast zijn er workshops en lezingen van onder meer de designers van de merken. Voor wie zich in alle rust wil laten inspireren, is er een café waar je door een collectie designcatalogi en -boeken kunt bladeren.

 

Ga je binnenkort naar Milaan? Daar kan je ook design spotten

 

 

 

Hip & happening: Tamara van Gelderen weet daar alles van. Als fotostylist is zij altijd als eerste op de hoogte van leuke festivals, inspirerende modetrends en mooie producten . Gelukkig deelt ze dat met ons op Franska.nl!

 

Bron: Ihomec, Helsinki Design Festival, House Idoli, Arabianranta
Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter