Is lippenbalsem echt zo verslavend als ze zeggen?

 

Oké, ik beken: ik ga de deur niet uit zonder. Dus toen ik las dat je er verslaafd aan kan raken was ik wel nieuwsgierig.

 

 

 

Al jaren gaat het gerucht dat je verslaafd kunt raken aan lippenbalsem, of dat je lippen er droger van worden. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook de deur niet uitloop zonder blikje vaseline in m’n tas. Meerdere keren per dag grijp ik naar het geruststellende blauwe doosje voor een veeg op mijn mond.

 

Want door het ontbreken van een hoornlaagje op de lippen, die de huid beschermt, zijn de lippen minder goed bestand tegen zogenaamde invloeden van buitenaf dan de rest van de huid. En omdat de lippen ook geen talgklieren hebben worden ze niet beschermd door het vettige laagje dat wel op de rest van de huid ligt.
Daardoor voelen je lippen sneller droog aan als de temperatuur buiten daalt en grijp je misschien net als ik meteen naar je lippenbalsem tegen de schrale buitenlucht.

 

Volgens Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel, is dit ‘vooral handig om beschadigingen van de lippen sneller te laten genezen of wanneer je bijvoorbeeld door bepaalde medicatie heel droge lippen hebt. Maar als je een dikke laag lippenbalsem op je lippen hebt, sluit je hiermee de lippen af voor de buitenlucht, terwijl er normaal gesproken een wisselwerking is tussen de lucht en de lippen. Dit kan dus verhinderd worden door een dikke laag lippenbalsem, wat mogelijk juist voor klachten kan zorgen.’

 

Maar er fysiek verslaafd aan raken, zoals bij neusdruppels wel het geval is, kan niet. ‘Het is niet zo dat je, net zoals bij koffie, steeds meer moet gebruiken om hetzelfde resultaat te behalen,’ zegt Rogiers, ‘hooguit ga je onbewust vaker aan je lippen likken als er lippenbalsem op zit. Doe je dat ook als er niets op je lippen zit, dan droogt dat dunne huidlaagje sneller uit waardoor je lippen wat ruwer aanvoelen.’

 

Maar dat is dus eigenlijk meer een gewoonte dan een verslaving. Het antwoord op de vraag of lippenbalsem echt zo verslavend is als ze zeggen is dus voor eens en voor altijd: NEE.

 

Bron: Nu.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit