Het is maar hoe je in elkaar zit

 

En dan kun je er zelf wel blij mee zijn, maar of een ander daar nou zo blij mee is…

 

Ik steek graag de draak met van alles. Maar nu even zonder dollen. Niet iedereen zit hetzelfde in elkaar.

 

Serieus? Groot nieuws mevrouw Franska. Goed dat je het even vertelt. Oh help! Nu dol ik toch weer. Misschien is dat voor sommige mensen nou ook precies het probleem. Denk je dat je een keer een serieus gesprek voert, wordt er toch weer gegrapt.

 

Franska? Die vrouw neemt niets serieus. Nou… toevallig heus wel hoor.

 

Tijdje geleden stuurde een vriendin me een handleiding over diverse typen mensen en hoe ze reageren. Met de mededeling: Ik wil me nergens mee bemoeien, en misschien ken je dit al lang, dan gooi je het gewoon maar weg. Ja, hoor ‘ns, dat ga ik dan natuurlijk meteen lezen. Hoezo weggooien? Ik laat me natuurlijk door niemand vertellen hoe ik iets moet doen of wat ik moet doen.

 

 

Moest ik ineens weer aan denken, toen we het van de week op de redactie hadden over hoe mensen in elkaar zitten en hoe ze dingen verwerken. Dat het bij mij over en voorbij is, als ik het gezegd heb. Dat het bij de ander eindeloos opstapelt en er dan op een heel gek moment met een ieniemienie aanleiding uitkomt en de ander er totaal niets van begrijpt. Of dat mensen gaan huilen als ze boos zijn, in plaats van iemand gewoon keihard de waarheid zeggen.

 

En dan die mensen die er heel stoer en sterk uitzien en dan een piepklein hartje blijken te hebben en heel veel emoties. Probeer dat allemaal maar eens te begrijpen. Of dat er mensen zijn die zomaar ergernis opwekken. En dan wél bij de een en juist weer níet bij de ander. En dat die een en die ander samen weer de beste maten zijn. En elkaar op dat ene gebied alleen weer niet snappen.

 

Of mensen waar je nooit zomaar direct een vraag aan kunt stellen, dat je eerst moet vragen hoe z’n weekend was. Of z’n avond. Of z’n vakantie. En als je zulke vragen aan een ander stelt, die persoon meteen denkt: Doe niet zo klef, heb je iets van me nodig of zo? Hoe is het in vredesnaam allemaal mogelijk?

 

Zou het niet gewoon het allerhandigste zijn als iedereen een gebruiksaanwijzing op z’n shirt had staan?

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.