De allerbeste
red velvet cake
Collega Emma van FavorFlav onthult met dit recept haar geheime ingrediënt voor de allerbeste red velvet cake. Heb je hem nog nooit geproefd? Dan moet je hem vandaag nog maken, zó lekker!
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 105 min
Dit heb je nodig voor de cake
- 280 g bloem
- 1 tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 2 el cacaopoeder
- 400 g suiker
- 230 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 230 ml karnemelk
- 2 tl vanille-extract
- rode kleurstof (poeder of vloeistof is beide goed)
- 1 tl natuurazijn
- 125 ml hete koffie
En dit heb je nodig voor de frosting
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 400 g mon chou roomkaas, op kamertemperatuur
- 500 g poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
Emma: Deze cake staat standaard op mijn bakrepertoire. Mijn vrienden springen op en neer wanneer het weer zo ver is, en velen vinden hem zelfs de lekkerste die ze ooit proefden. Mijn geheime ingrediënt? Een kop heel sterke koffie. Daardoor krijgt hij een intensere smaak, en ook de chocolade wordt door de koffie omhoog gehaald. Doordat ik karnemelk gebruik, en zonnebloemolie in plaats van boter, is hij ook nog eens super smeuïg.
Ik gebruik een springvorm van 24 centimeter. Je kunt ook een kleinere springvorm gebruiken voor een mooie hoge taart (houd dan wel rekening met een langere baktijd). Persoonlijk vind ik het lekkerder als de taart iets dunner is, zodat je in verhouding meer frosting hebt.
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed twee springvormen van 24 centimeter aan de onderkant met bakpapier, en vet de zijkanten in. Heb je maar een bakvorm? Geen probleem, je kunt de lagen ook om de beurt bakken.
Doe de bloem, baking soda, bakpoeder, cacao en zout in een mengkom en roer door elkaar. Zet apart.
Doe de suiker en zonnebloemolie in een grote mengkom en mix goed. Voeg aan het suikermengsel de eieren, karnemelk, vanille en kleurstof toe. Voeg de kleurstof beetje bij beetje toe, tot het de kleur krijgt die je wil.
Roer koffie en azijn door het mengsel.
Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten, beetje voor beetje en meng elke keer tot alles is opgenomen. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak de cakes 30-40 minuten. Begin na 25 minuten met checken met een satéprikker, als deze er uit komt zonder beslag er op, maar droog of met korrels cake, is hij klaar.
Afkoelen
Laat de cakes even afkoelen in de vorm en ga dan met een mes langs de zijkanten en maak de cake los. Doe dit heel voorzichtig, de cake is kwetsbaar als hij nog warm is. Laat de cake uit de vorm afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer een uur), het liefst op een afkoelrek. Maak ondertussen de frosting.
Frosting
Mix de boter en roomkaas 2-3 minuten, tot je een luchtig mengsel hebt. Spatel beetje bij beetje de poedersuiker erdoor.
Het kan zijn dat je niet alle suiker nodig hebt, proef vooral ondertussen of je hem zoet genoeg vindt. Voeg op het laatst het vanille-extract toe.
Begin echt pas met de cake in elkaar zetten, als beide lagen goed zijn afgekoeld. Als je dit niet doet, smelt de frosting en wordt het een grote kliederboel en zakt de taart in elkaar.
Weet je zeker dat dit zo is? Doe dan een flinke dot frosting op een laag cake en spreid het uit met een paletmes (als je die niet hebt, gebruik je een lepel). Leg de tweede laag cake erop en smeer de rest van de frosting uit over de boven- en zijkanten van de cake.
Zet de cake eventueel nog een (half) uurtje in de koelkast, zodat de frosting iets op kan stijven.