Wat is er mis met een pak slaag?

 

Slikten onze ouders (lees moeders, vaders bemoeiden zich nergens mee) braaf de adviezen van de toen revolutionair softe Amerikaanse dokter Spock, onze generatie belandde zonder het door te hebben in kwalijke zaken als de oei-ik-groei-hysterie. Niet normaal, vanaf het moment dat de apgarscore bepaald was, begon de competitie. Van ‘o, kan die van jou haar hoofdje nog niet rechthouden, dat kon Jeroen al na drie weken’ tot ‘kan ze nu nog niet fietsen, Frederiekje reed precies volgens schema de tuin uit’. Mijn dochter deed (en doet, bless her) alles al negentien jaar op haar geheel unieke manier, ik heb het boek samen met mijn gesloopte zenuwen ritueel verbrand in de achtertuin. En ben maar wat aan gaan klooien. Best goed gelukt, vind ik zelf (op dat paarse haar na).

 

Overzichtelijk is het er na Spock nooit meer op geworden voor jonge ouders. Hartstikke sneu. Al jaren liggen ontsporing en overspannenheid op de loer tijdens het opvoeden. Godzijdank is er hoop. Het heerlijke tijdschrift ‘Kek Mama’ haalde de ‘opvoedtantes’ Els Rozenbroek en Dorine Hermans in huis. Twee 50+ dames die maandelijks broodnuchter antwoord geven op vragen van een generatie ouders die, ik citeer even, ‘wordt gedreven door het verlangen hun kinderen een feestelijke jeugd te geven. Ouders die de rol vervullen van gastvrouw en -heer: als de gasten zich niet uitbundig amuseren hebben de ouders gefaald. Een schrijnend misverstand, vinden de tantes’.

 

Heel populaire rubriek, dus nu is er ook Het Boek, met de meesterlijke titel ‘Geef dat kind een slok jenever’. Ondertitel ’70 jaar geleden sliepen ouders vredig & ongestoord’. De dames houden het een en ander even in klare taal tegen het licht, van het krankzinnige effect van een baby in een draagdoek op je lichaam dragen tot het de hemel in prijzen van ieder afschuwelijk knutseltje. 

Of over hoe suf je bent als je écht alles wil overleggen, omdat je bang bent dat je kind een paar minuten ongelukkig zal zijn. Nachtelijk terrorisme of ouders die na een hoop gejammer en gezeur in een kinderbedje slapen kan na het lezen van dit boek ook tot het verleden behoren.

 

‘Geef dat kind een slok jenever is een poging een gulden middenweg te vinden tussen de verschillende opvoedstijlen van de afgelopen zeventig jaar. Ik ben fan. Dit wordt een bestseller. Ik zou zeggen: koop het, lach nog eens hard om alle flauwekul die je zelf uitgehaald hebt tijdens het grootbrengen van je larfjes, en geef het daarna weg, je weet vast wel iemand die het kan waarderen. Misschien je eigen kind wel…

 

 

 

Geef dat kind een slok
jenever – Dorine Hermans
& Els Rozenbroek –
Uitgeverij Unieboek/Het
Spectrum – €15

 

 

Door Marianne Verkerk