Vandaag is het de allerlekkerste-Japanse-Ballen-dag!
Je kunt deze teriyaki-balletjes natuurlijk los eten als borrelhap, maar ze smaken ook goed als avondeten, met wat witte rijst. Wij weten dus wel wat het wordt vanavond… Allebei!
Dit heb je nodig
Teriyaki-saus
(ook kant-en-klaar verkrijgbaar)
- 1 el maïzena
- 60 ml sojasaus
- 50 g bruine suiker
- 1/2 tl geraspte gember
- mespuntje knoflookpoeder
- 2 el honing
Balletjes
- 1 kilo half-om-halfgehakt
- 50 g anko (Japans paneermeel)
- 2 eierdooiers
- 2 lente-uitjes
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 el geraspte gember
- 1 tl sojasaus
- peper
Garnering
- sesamzaadjes
- lente-uitjes
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng in een kleine kom de maïzena en 50 ml water samen en zet opzij. Doe in een kleine pan op middelmatige warmte de sojasaus, bruine suiker, gember, knoflookpoeder, honing en 250 ml water. Roer alles door elkaar totdat het blijft plakken aan de achterkant van je lepel.
Neem dan een grote kom en voeg het gehakt, de panko, eierdooiers, lente-uitjes, knoflook, gember, soja en peper samen. Kneed alles goed door elkaar. Rol nu met je handen ongeveer 40 balletjes. Plaats deze op een rooster (plaats hieronder een bakplaat om eventueel het vet op te vangen) en bak ze in de oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.
Serveer de balletjes met de teriyaki-saus, lenteuitjes en sesamzaadjes.
Tip
Je kunt ook nog bacon om de balletjes wikkelen voordat je ze in de oven stopt. Mmm!
Eet smakelijk!