Internatio­nale bananendag

 

 

Vieren we vandaag met deze twee verrukkelijke recepten. Zo lekker was banaan nog nooit.

 

Upside down cake

 

Het klinkt fancy, maar het is eigenlijk gewoon een taart op z’n kop, met een laag gekaramelliseerde suiker. Fantastisch dus!

 

Wat je nodig hebt:

Voor 12 porties

  • 225 gram roomboter
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 5 bananen
  • 3 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250 gram bloem
  • 100 ml Griekse yoghurt

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de taartvorm in. Smelt 100 gram roomboter in een steelpan. Voeg de basterdsuiker toe en laat zachtjes koken tot het boter-suikermengsel begint te karamelliseren. Je ziet het mengsel dan indikken en borrelen. Roer goed door, haal de pan van het vuur en verdeel de karamel over de bodem van de taartvorm van 24 cm breedte. Let op, gebruik een vorm met vaste bodem, anders loop je het risico dat de karamel uit de vorm druipt bij het bakken.

 

 

Snijd 3 bananen in plakjes. Je kunt de bananen ook in de lengte doormidden snijden als je dat mooier vindt. Verdeel de bananenplakjes over de karamellaag. Als je gehalveerde bananen gebruikt, leg ze dan met de snijkant naar beneden.

 

Smelt de resterende 125 gram roomboter en pureer de laatste 2 bananen. Doe de gesmolten boter en bananepuree in een ruime kom met de overgebleven ingrediënten. 

Gebruik een mixer om het tot een glad beslag te kloppen.

 

Verdeel het beslag over de bananen in de taartvorm. Zet de cake in de oven en bak hem in ongeveer 40 minuten gaar. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm.

 

Keer de cake dan om door een bord op de taartvorm te leggen en deze samen om te draaien.

 

Tip: heb je liever een meer klassieke tarte tartin? Maak dan geen cakebeslag, maar gebruik 6 blaadjes bladerdeeg. Rol het bladerdeeg uit, verdeel het over de karamelsaus en banaan en druk goed aan. Bak de tarte tartin in 30 minuten goudbruin op 180 graden.


 

Frozen banana margarita

 

Deze slushy Margarita’s zijn goed gezelschap op een warme zomerdag! Vandaar waarschijnlijk ook dat deze cocktail is bedacht in Mexico.

 

Wat je nodig hebt:

Voor 2 glazen

  • Sap van 2 limoenen (ongeveer 60 ml)
  • Zout
  • 1 bevroren banaan, in stukken
  • 90 ml tequila blanco
  • 30 ml triple sec, zoals Cointreau

Zo maak je het:

Geef twee margaritaglazen een zoutrandje door de rand van het glas nat te maken met limoensap en het glas daarna omgekeerd op een bordje met zout te zetten.

 

Meng de bevroren banaan met de tequila, triple sec, het limoensap en 10 ijsblokjes met een blender tot een slushy cocktail. Als je blender een crush-knop heeft, gebruik die dan. Verdeel de cocktail over 2 glazen en serveer.

 

Tip: cocktails drinken zonder brain freeze? Maak dan de ‘originele’ Margarita. Maal een (niet bevroren) banaan fijn met een staafmixer en doe hem met 90 ml tequila, 30 ml triple sec en 60 ml limoensap in een cocktailshaker gevuld met ijsblokjes. Goed shaken en vervolgens door een zeefje verdelen over de glazen (dus zonder ijs).
 

Bananenboek
Auteur: Kim Waninge
Uitgever: Loopvis
Prijs: 17,50