Heerlijke Indiase vega ballen!

 

Elke donderdag is het ballendag op Franska.nl. Vandaag gaan we voor Indiase vega balletjes. Ik weet wel wat ik straks ga maken….

 

Dit heb je nodig

  • 300 g aardappels
  • 50 g linzen
  • 2 el olijfolie
  • 15 g verse gember, fijngesneden
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 200 g bloemkool, fijngesneden
  • 1 tl Garam Masala (kruiden)*
  • 50 g cashewnoten, gehakt
  • 4 dadels, in kleine stukjes
  • 60 g rijstmeel
  • 3 el water
  • 2 tl zeezout
  • Olijfolie

 

Voor de saus

  • 1 hand muntblaadjes
  • 1 uitgeperste limoen
  • 2 el rijstsiroop

 

Zo maak je het

Schil eerst de aardappels en kook ze vervolgens gaar in water met wat zout. Doe ze dan in een pureeknijper of gebruik de pureestamper. Breng dan de linzen aan de kook en laat ze 10 tot 15 minuten sudderen. Verhit een pan met olijfolie en fruit daarin zachtjes de fijngesneden gember, sjalot, knoflook en bloemkool, samen met de garam masala kruiden. Laat dit ongeveer 10 minuten op het vuur staan totdat de bloemkool goed is gekookt. Rooster intussen de gehakte cashewnoten in een pan met een beetje olie. Voeg ze dan, samen met de dadels en de bloemkoolmix toe aan de aardappelpuree. Mix het geheel kneed het samen met rijstmeel, zout en het water. Maak van het mengsel kleine balletjes (met vochtige handen) en frituur de balletjes in 160 graden hete olie, totdat ze lekker bruin van kleur zijn. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Dan maak je de saus: mix de muntblaadjes samen met het limoensap en de rijstsiroop in de blender.

 

Tip: serveer ze met yoghurt of tzatziki. Of pittige chilisaus. En een paar papadums.

 

 

 

*Garam masala kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Maar je kunt het ook zelf maken. Dit is het recept:

 

Dit heb je nodig:

  • 2 el komijnzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl versgemalen nootmuskaat
  • 10 groene kardemompeulen, waar je het zaad van gebruikt
  • 2 tl kruidnagels
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl korianderzaad

 

Zo maak je het:

Breek het kaneelstokje in een paar stukken en rooster dit samen met alle andere ingrediënten in een droge koekenpan. Doe dit gedurende 1 à 2 minuten of totdat het lekker gaat geuren. Laat het niet aanbranden! Stamp alles dan heel goed fijn in een vijzel of een keukenmachine. Klaar is je homemade garam masala! Doe het in een luchtdicht bakje of potje en je kunt het ongeveer een maand bewaren.

 

Eet smakelijk!

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares