In ‘De Geknipte Gast’ komt de kapper wel heel dichtbij

geknipte gast

 

Mijn eigen kapper zegt altijd dat ze net een therapeut is; als haar klanten met natte haren in de stoel zitten gebeurt er blijkbaar iets met ze.

 

 

 

Ze komen helemaal los en durven zichzelf echt te laten zien. De kapper komt dan letterlijk en figuurlijk dichtbij en dat doet dus wat met je.

 

Daarom vind ik het televisieprogramma De Geknipte Gast ook zo mooi, waarin schrijver, columnist, radio- en televisiepresentator Özcan Akyol, beter bekend als Eus, in gesprek gaat met bekende Nederlanders terwijl hij hun haar knipt.

 

Hij weet heus wel wat hij doet, want hij heeft leren werken met de schaar en de tondeuse toen hij vroeger het haar van zijn vrienden knipte. En om zijn knipkunst een beetje op te frissen deed hij voor dit programma ook nog een korte cursus dameskappen.

 

De Geknipte Gast is eigenlijk per ongeluk ontstaan toen een collega hem vroeg hoe hij het toch altijd voor elkaar kreeg om zo’n kaarsrecht geschoren baard te hebben. Daarna ging het balletje rollen en voor Eus het wist was er een geweldig format voor een programma geboren dat wordt opgenomen in een prachtige barbiershop in Amsterdam. Daarover zegt Eus: ‘Wat die magie van de barbierswinkels is, valt moeilijk in een paar woorden samen te vatten, maar het speelt zeker meer dat de geïnterviewde en ik omsingeld zijn door spiegels. Zelfs als je even wilt wegkijken, word je geconfronteerd met je eigen zijn – er is geen ontsnapping.’

 

De aflevering met tv-kok Miljuschka Witzenhausen maakte nogal wat indruk op mij. Normaal gesproken komt zij op mij over als een heel sterke vrouw, maar Eus kwam zo dichtbij dat Miljuschka wat meer van zichzelf durfde te laten zien. Zo sprak ze open over haar nogal opmerkelijke jeugd waarin ze door haar moeder Astrid Holleeder werd opgevoed, en haar oom Willem ook een heel groot en donker stempel op haar leven drukte.

 

Eus weet zijn klanten echt te raken want er ontstaan altijd prachtige gesprekken en hij had de afgelopen zeven seizoenen ook niet de minsten in zijn stoel. Zo waren bestsellerauteur Adriaan van Dis, strafrechtadvocaat Peter Plasman en presentator (en Dokter Love) Robert ten Brink al eens aan de beurt.

 

Vanavond is alweer de 5e aflevering van dit seizoen, nu met Olcay Gulsen. Kijken dus!

 

De Geknipte Gast, om 21.03 uur op NPO2 / Beeld credits: NPO

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit