Zo zag de implosie van de Titan eruit

 

Donderdagavond werd bekend gemaakt dat er brokstukken van de Titan gevonden waren, vlakbij het wrak van de Titanic.

 

 

 

 

Daarmee werden de vermoedens bevestigd: de vijf passagiers hebben het niet gered. Die conclusie was al gemaakt omdat de zuurstof op was (ze hadden ruim 90 uur aan zuurstof, maar die tijd was verstreken), maar het blijkt dat er toch iets heel anders is gebeurd.

 

De duikboot is namelijk geïmplodeerd. Het ‘positieve’ hieraan is dat dat zó snel gebeurt dat het menselijk brein het niet eens kan registreren — de vijf passagiers hebben dus niet dagenlang in angst geleefd. Dat is dan ook meteen het enige positieve eraan, want zo’n implosie op zo’n grote diepte is best bizar.

 

Omdat het verschil in de druk zo groot is op bijna vier kilometer diep is er geen sprake van een explosie, maar van een implosie. En omdat de Titan gemaakt was van koolstofvezel, doorgaans niet het beste materiaal om een duikboot mee te bouwen, barst dat in elkaar als een glas dat uit elkaar spat. Bij staal blijft er meer intact, bij koolstofvezel blijft er letterlijk niets meer van over.

 

Hoe dat eruit ziet? TechXtreme maakte een simulatie van de Titan. En als je dit hebt gezien, dan snap je: de kans dat er iets wordt gevonden van de passagiers is heel, héél klein. En (gelukkig) is de kans ook klein dat de passagiers er ook maar iets van hebben meegekregen; alles bij elkaar duurt dit maar 30 milliseconde. Ter vergelijking: knipperen met je ogen duurt 100 tot 150 milliseconde.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Tech Xtreme (@_techxtreme)

Hoofdbeeld: OceanGate

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer