Die appelbeignets van m’n moeder. Alleen al voor die verrukkelijke smaak en de nostalgie. Maar dan moet ik ze wel allemaal zelf opeten.
En dat heb ik dus al eerder bij de hand gehad. Er gewoon een stuk of vier bakken is niet echt een optie. Tenminste, dat vind ik. Je beslag moet tenslotte op, ga ik niet door de gootsteen weggieten. En dat zwikkie appels moet ook op natuurlijk. De straat ermee rond dan? Idee. Misschien ga ik dat doen.
En dan pak ik het recept erbij dat m’n moeder toen aan me mailde. Zo leuk dat ze een laptop had, hadden we tussendoor ook nog wat contact. Ik heb het recept natuurlijk altijd bewaard in m’n mailbox. En geprint. Voor het geval de boel het begeeft. En om haar de eer te bewijzen die haar toekomt zet ik het recept hier letterlijk zoals ze het gestuurd heeft online. Op Franska.nl. Zou ze trots op zijn.
Zeker weten.
Komt ie:
APPELBEIGNETS 1-1-2002
Men neme (in de Supermarkt) —-(EN Betale) :::
3 fl. (100% plantaardige) slaolie
1 grote (gietijzeren) braadpan
Zet deze pan op een grote gaspit-laagbrandend om warm te worden!
ong. 8 kg.– niet te grote — goudreinetten
1e–Deze schillen
2e met appelboor 1X via steel recht naar onderen doorboren
3e (op snijmachine) appels in schijven snijden van 2 1/2 mm. (!BELANGRIJK)–TE DUN NIET HANTEERBAAR TE DIK WORDT TE ZWAAR
4e elke schijf op plank (waar GEEN uien op gesneden worden / of steen goed schoon geschrobd) controleren op klokhuis resten
deze waar nodig met appelboor verwijderen
BESLAG:
1kg. (honig) zelfrijzend bakmeel
3 eieren
flink snufje zout
2 pakjes vanillesuiker
1/4 theelepeltje kaneel
1 paplepel suiker
1 theelepel slaolie (!)
Dit alles (met mixer) onder toevoeging van (halfvolle) melk en water (2/3 melk en1/3 water) tot een glad beslag kloppen
Niet te dun en niet te dik HET BESLAG MOET ONG. VLADIKTE ZIJN!
IN PLATTE SCHAAL EEN VOORRAADJE WITTE BASTERSUKKER MET KANEEL VERMENGEN
Klaarzetten: schaal met zeef erop, schaal met keukenpapier, voorraad keukenpapier en een (oude) vork .
Ondertussen het gas/electrisch hoog zetten en olie controleren of het heet is (uiteraard niet met je vingers maar met een stukje brood!! Als dat gelijk bruisend braadt is je vet goed!
Nu enkele plakken door het suikermengsel halen OP beslag leggen en de plakken één voor één door beslag halen. Tegen de kant van de beslagkom äftikken” en in de H E T E olie laten vallen -volg. plakken evenzo tot de oppervlakte van de pan bijna vol ligt!!
Opgelet laten bruinen (goudkleur) en dan met de vork “”omtikken”” Vervolgens met schuimspaan de plakken in zeef scheppen boven het hete vet omschudden en zeef met inhoud op de schaal hangen
Volgende voorraad plakken door de suiker, in het beslag etc. als hierboven. De vorige lading gebakken plakken uit de zeef op het keukenpapier leggen en na twee bakrondes deze plakken op de voorraadschaal leggen enz enz enz!
Iedere keer de afgevallen deegrestjes uit de pan scheppen (anders wordt het vet “”ONREIN””)
Eventueel het vet aanvullen
Het laatste restje beslag is doorgaans niet meer te gebruiken i.v.m. de hoeveelheid kaneelsuiker die er van de schijven valt.
Gewone witte suiker in de koffiemolen malen tot poedersuiker (stuift niet zo als “”Koop-poedersuiker””!!) EN is veel voordeliger.
VEEL SUCCES!!!!!
1/1/2002
LIEFS VAN de APPELBEIGNETBAKSTER !!!!!
Mama
Natuurlijk is dit het allerleukste recept dat ik heb. En jij heb het nu ook. Het waren echt altijd de lekkerste die ik geproefd heb. Hop. Even snel naar de groenteboer. Hopen dat er goudrenetten zijn. Goudreinetten zijn er al lang niet meer helaas.
Door: Franska
Leestip
Heb jij je kerstmenu al samengesteld?
Heb jij je kerstmenu al samengesteld?
Bij ons neemt iedereen een gerecht mee, zo gezellig! 56%, 19 votes
19 votes56%
19 votes
Nee joh, wij bestellen lekker. 41%, 14 votes
14 votes41%
14 votes
Jazeker en nu elke avond een gerecht testen. 3%, 1 vote