‘Ik wil niet dat mijn kinderen een band krijgen met hun oma’

 

Stefanie (49) heeft twee kinderen, Jimmy (15) en David (12). Ze is nu ruim twee jaar gescheiden van hun vader, Sander. Door zijn werk paste normaliter zijn moeder vaak op, maar dat wil Stefanie absoluut niet meer.

 

 

‘Toen ik Sander leerde kennen was ik 29. We hadden gelijk een klik, zowel fysiek als mentaal. Urenlang konden we praten. Hij was piloot en ik vond dat reuze interessant. Bijkomend pluspunt was dat hij zó boeiend kon vertellen. Ik kon eindeloos naar zijn verhalen luisteren. Achteraf besef ik dat ik heel erg tegen hem opkeek en dat dat misschien niet gezond was, maar ik heb het idee dat hij dat ook bij mij had.

 

Door zijn werk had hij heel onregelmatige werktijden. Dat maakte niet zoveel uit, behalve dat het vaak ongezellig was als hij in het weekend weg was. Ik werkte “gewoon” van maandag tot en met vrijdag. Maar echt voor problemen zorgde dat helemaal niet. Dat veranderde een beetje toen we kinderen kregen. Sanders moeder woonde vlakbij en bood gelijk aan om op te passen als onze roosters botsten. ‘Wat fijn!’ was mijn eerste ingeving. Maar dat veranderde.

 

Voordat Sander en ik kinderen kregen, zagen we zijn moeder niet heel vaak. Een keer in de twee weken langsgaan voor een koffietje was al veel. Het contact was prima, gewoon niet buitengewoon hecht. Ik had ook niet het idee dat de band tussen Sander en zijn moeder heel goed was. Toen ze veel ging oppassen op onze oudste zoon Jimmy en later ook met David erbij, kwam ik erachter waarom dat was. De reden is namelijk heel simpel: Sanders moeder is absoluut geen leuk mens.

 

Sanders jeugd is voor hem zo lang geleden dat ik het idee heb dat hij zijn nare herinneringen ver weg heeft gestopt. Want zijn moeder is streng. Heel streng. Zij is strenggelovig opgevoed; wij doen helemaal niets met het geloof. Ik kwam er pas na twee jaar achter dat zij onze zoontjes ook liet bidden wanneer zij dat deed. Ik merkte het omdat de jongens dat uit zichzelf wilden gaan doen voor het eten. Ik stond versteld: waar bemoeide ze zich mee?!

 

Haar verdere visies op het leven staan ook erg ver van mij af. Vaak maakt ze racistische en discriminerende opmerkingen, waar ik absoluut niet van gediend ben. En ik wil al helemaal niet dat mijn zoons dat soort teksten te horen krijgen en denken dat dat normaal is. Daarnaast maakt ze mij na de scheiding enorm zwart bij mijn kinderen, terwijl het contact tussen Sander en mij gewoon goed is.

 

Hier ben ik pas achter gekomen na de scheiding. Mijn kinderen vertelden toen pas terloops wat voor visies zij hun voorschotelt. Woest was ik, en ik heb haar gelijk opgebeld dat ze hen niet meer te zien krijgt. Het vervelende is dat mijn zoons dat niet echt snappen: die vonden oma altijd wel lief en zien (nog) niet in dat ze manipulatief is en ontzettend gemeen. Nu appt en belt ze de jongens op hun eigen telefoons dat ze het zo erg vindt dat ze hen niet meer mag zien. Ze stelt zelfs voor om in het geheim met ze af te spreken, of dat ze bij haar langs kunnen gaan.

 

Gelukkig zijn mijn beide zoons heel open tegen mij en vertellen ze dat soort dingen gelijk. Ik zie ook dat ze hun oma missen, maar ik weet zeker dat wanneer ik het contact weer toelaat, zij weer een heel slechte invloed op ze zal hebben…’

 

Stefanie, Jimmy, David en Sanders namen zijn gefingeerd, echte namen bekend bij de redactie.