Ik wil het even met je hebben over mijn drankgebruik
Want om nou te zeggen dat ik alcoholist ben?
‘Geniet, maar drink met mate!’ Schreven we niet ergens in de tachtiger jaren dat deze slogan werd gelanceerd? En waren dat niet ook de jaren waarin bijna iedereen tegen de klippen op dronk en rookte, omdat dat nu eenmaal was wat we deden?
Maar het wordt ons nog steeds ingepeperd om maat te houden. In de Verenigde Staten wordt matig drinken officieel gedefinieerd als één drankje of minder per dag voor vrouwen – daar ga ik al! – en twee drankjes of minder per dag voor mannen. Maar andere landen hanteren weer andere richtlijnen als het gaat om wat ook wel drinken met een laag risico wordt genoemd.
Hoe komen die richtlijnen tot stand? Experts dachten vroeger dat lage of matige hoeveelheden alcohol goed voor je waren. Die veronderstelling was gebaseerd op onderzoek waaruit bleek dat mensen die met mate dronken langer leefden dan degenen die zich onthielden of overmatig dronken. Het voordeel voor de levensduur verdween rond de twee drankjes per dag voor vrouwen – ik was al die tijd al een grensgevalletje – en drie drankjes per dag voor mannen. Maar ook die conclusies worden nu in twijfel getrokken. Veel mensen die zich van alcohol onthielden, deden dat vanwege bestaande gezondheidsproblemen, terwijl mensen die matig dronken vaak al gezond waren, waardoor de gezondheidsvoordelen door een glaasje verdwenen.
Een nieuwe methode voor het vaststellen van risico’s kijkt alleen naar sterfgevallen als gevolg van aandoeningen die rechtstreeks verband houden met alcohol – lees: levercirrose, alcoholvergiftiging, pancreatitis en bepaalde soorten kanker. Met behulp van deze methode hebben deskundigen ontdekt dat drinken met een laag risico minder alcohol met zich meebrengt dan wat veel landen, waaronder de Verenigde Staten, momenteel adviseren. Maar het precieze niveau waarop alcoholgebruik de gezondheid begint te schaden en wat als een aanvaardbaar risiconiveau wordt beschouwd, staat nog steeds ter discussie.
Enkele landen hebben hun aanbevelingen aangepast. Australië en Frankrijk adviseren nu dat beide geslachten niet meer dan 10 drankjes per week consumeren. Canada houdt het op in totaal niet meer dan twee drankjes per week, ongeacht geslacht.
Voor de meest recente Amerikaanse richtlijnen, uitgegeven in 2020, heeft een adviescommissie aanbevolen dat mannen en vrouwen niet meer dan één drankje per dag consumeren. Die richtlijnen omvatten het laatste onderzoek waaruit bleek dat er geen enkele hoeveelheid alcohol is die de gezondheid ten goede komt. Maar om nou zo ver te gaan dat iedereen moet stoppen met drinken, gaat zelfs de onderzoekers wat ver.
Terug naar mijn eigen drankgebruik: ik neem vrijwel dagelijks een wodka lime rond – het woord zegt het al – borreltijd en vaak ook nog wel een glaasje wijn – soms twee – bij het eten. Officieel zeil ik richting alcoholisme dus. Maar vergeleken met de wilde tachtiger jaren kan ik je vertellen dat dit behoorlijk matig is. En als je dan ook nog eens bedenkt dat ik het roken al jaren geleden helemáál aan de wilgen heb gehangen, dan kan ik alleen maar tegen mezelf zeggen dat ik héél goed bezig ben.
Bron: New York Times