Ik weet heus wel hoe het “moet” hoor

 

Maar het is er gewoon niet met de paplepel ingegoten, dat kerstdiner, zoals “het hoort”. En traditioneel kerstversieren is zelfs uit m’n systeem verdwenen.

 

Ik weet heus wel hoe het “hoort”. Kan ook bijna niet anders, want alle scenario’s en menu’s zijn uitgebreid aan bod gekomen bij de tijdschriften waar ik gewerkt heb. Ik heb zelfs heel veel tradities bijgeleerd in alle brainstormsessies die aan de kerstnummers voorafgingen. Je hebt nogal wat nodig schijnbaar. Heus niet alleen een boom en een stol.

 

 • Musketkransjes
 • Kniepertjes
 • Glühwein
 • Warme chocolademelk met marshmallows erin
 • Schuimkransjes in de boom
 • Kersthuisjes van koek
 • Een vuurkorf bij de deur
 • Echte kaarsjes in de boom
 • Krans op de deur met rood lint
 • Vogelvoerkrans in de tuin
 • Lichtjes buiten in de boom of langs het huis (of overal)
 • Bezem met licht in je vlaggenstokhouder (al gezien?)
 • Gluurkinderen (poppen) voor je raam (Hé! Die zie ik ineens nergens meer)
 • Natuurlijk een trapje met kaarsjes voor je raam. Jarenlang een hobby van me geweest om ze te tellen als ik ‘s avonds door een stad reed
 • Verlichte ster voor het raam, met van die gaatjes erin
 • Piek op je boom
 • Engelenhaar
 • Mistletoe boven je hoofd
 • Sneeuwvlokken op de ruiten (ik heb zelfs ooit de hele redactie van sneeuwvlokkenramen voorzien.
 • Later ook zelf schoongeboend)
 • Rood lint als ruitverdeling voor je ramen en in de hoeken spuitsneeuw, alsof het erop gewaaid was
 • Poëtische teksten en vlokjes op alle spiegels in huis
 • Slingers van crêpepapieren ijspegels met glitter erop langs de ramen
 • Kerstsokken boven de open haard
 • Dennentakslingers met ballen en lichtjes langs de trapleuning
 • Uitvouwbare kerstklokken in rood en wit in groepjes aan het plafond
 • En uiteraard het tingeltangeldingetje met engeltjes die door de vlammetjes van de kaarsjes rondzweven
 • Windlichten met decoraties en een kaars erin 
 • Zelfs hele kerstdorpen, zodat je je huiskamer bijna niet meer in kan

 

Vergeet ik nog iets?

 

En het menu, ik weet er alles van

 

 • Ossenstaartbouillon met Madeira
 • Beef Wellington, varkenshaasjes in roomsaus, kalkoen, misschien zelfs reerug
 • Iets met wintergroenten als garnering
 • Uiteraard iets lekkers met aardappeltjes, bijvoorbeeld een Gratin Dauphinois of mooie röstirondjes
 • Pavlova of Omelet Siberiënne als spectaculaire afsluiting
 • Wandelen op tweede kerstdag (in de sneeuw natuurlijk)
 • Bij thuiskomst een heerlijke gevulde soep, worstenbroodjes of saucijzenkrans als late lunch
 • En dan spelletjes doen
 • Langs alle familie het land door crossen
 • Cadeautjes onder de boom
 • De hond een strik om…

 

 

Nou, met deze paplepel ben ik dus niet groot geworden

 

Bij ons thuis was het vroeger feestelijk Indisch eten geblazen met kerst. De keuken rook al dagen naar ketoembar, djinten, laos, knoflook, klappermelk en allerlei mixen die m’n moeder met de oelekan stond te maken. Er waren kemierienoten, emping, tempeh en zelfgekweekte taugé. Ik herinner me zelfs een kerst met nasi kuning. Want dat was pas echt feest. Er is een keer gefonduud bij ons met kerst. Dat was geen doorslaand succes, want brand in de keuken, omdat daar een reserve-pan met vet voor stond te warmen. Dus dan maar weer lekker Indisch. Mmmm… 

 

Later bij mij thuis werd het al niet anders

 

Niks kerst, want vlak daarvoor is de verjaardag van m’n man. Met vrienden, moeder, zus en zwager aan tafel. We aten al een keer Spaans, Italiaans, Thais, Amerikaans, fusion (toen dat nog hip was) en zelfs authentiek Chinees. Wat het dit jaar wordt? Ik denk aan Elzasser zuurkool met alles erop en eraan. En dan altijd grote schalen. Niks prachtig opgemaakte bordjes. 

 

Die bestellijst bij de bakker en slager… niet nodig voor mij. Ik ben nog eerder bij de toko te vinden of bij de horecagroothandel. M’n kar ligt altijd voller met groenten en verse kruiden dan met bladerdeeg, room en vlees. En wat we dan eten met kerst? Kliekjes natuurlijk. Ik kook altijd minstens twee keer teveel. Heb ik lekker een paar dagen vrij. 

 

O ja, en die boom hè

 

Even heel eerlijk. Wat ik daar het leukste aan vind? Dat het gewoon lekker een extra lamp in huis is tijdens deze donkere periode. Het eerste wat ik doe als ie binnen is, is er zoveel mogelijk lichtjes in hangen. De ballen en de rest moet ik nog steeds doen. Als ik het al doe… Natuurlijk, het kan op kleur, op thema, of gewoon lekker op herinneringen. Dat laatste vind ik het mooiste, want dat maakt het heel persoonlijk. Maar ik weet dus nog niet of ik daar aan toekom.

 

Ach… ik realiseer me ineens dat ik voor m’n zus dit jaar geen dingetje voor in de boom heb meegenomen van vakantie. Niet in Finland geweest, dan krijg je dat. Daar vind ik altijd wel iets leuks. Hum. Nog even gauw zelf iets knutselen misschien. Heeft geen haast, want haar boom staat soms pas na kerst. Omdat ze dan jarig is. Haar cadeau ligt al te wachten. Ach, misschien knutsel ik wel iets indo-rock-achtigs. Past leuk bij het cadeau. (Sst…niet verklappen.)  

 

Ben best benieuwd of er meer mensen zijn die het allemaal anders doen met kerst. Jij misschien? 

 

Liefs en een heel fijne week

 

PS. Even zo’n leuk vilten ijsbeertje (zie foto) voor m’n zus besteld bij Dille & Kamille. Steun je meteen het ijsbeer-onderzoek van het WWF mee. Scheelt weer knutseltijd.

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska