‘Ik sta tussen de ruzie van mijn zoon en mijn ex in’

 

Roos (52) is vijf jaar gescheiden van haar ex-man David (54). Zelf heeft Roos geen nieuwe relatie, maar David is nu al bijna vier jaar samen met Liesbeth, tot groot ongenoegen van hun zoon. 

 

‘Een scheiding is natuurlijk altijd verdrietig, maar het zat er bij David en mij al wel echt héél lang aan te komen. Niet dat we continu ruzie hadden hoor, helemaal niet zelfs. De liefde was gewoon weg. En dat was al jarenlang zo, misschien al wel tien. Ik kan me niet eens de laatste keer herinneren dat we echt intiem zijn geweest, met passie, liefde, vuurwerk en de hele mikmak. Nee, ons vuurtje was echt allang uitgedoofd.

 

David en ik werden meer een soort goed functionerend bedrijf. We wisten precies wat we aan elkaar hadden. Onze zoon Timo (22) heeft ook nooit echt wat gemerkt van ons liefdeloze bestaan, voor zover hij merkte waren zijn ouders gewoon gelukkig. Dat waren we ook, afzonderlijk van elkaar. Aan elkaars geluk voegden we weinig toe.

 

Toen Timo ouder en zelfstandiger werd, kwam dat steeds pijnlijker aan het licht. Waren we niet te jong om de rest van ons leven zo door te brengen? David en ik konden echt prima door een deur, we konden leuk kletsen, maar je wil toch meer in een relatie en in een partner? Het antwoord daarop was voor ons allebei ‘ja’, en dus werd de scheiding ingezet. Geen ruzie, geen geschreeuw, misschien eerder zelfs opluchting van beide kanten omdat het zo beter was.

 

Het vertellen aan Timo, dat was pas het moment dat de tranen kwamen. Bij ons alle drie. Timo snapte het niet: waar kwam dit ineens vandaan? Er was toch niets aan de hand? Ook al was hij toen bijna officieel volwassen, hij leek toen ineens weer onze kleine jongen. Verschrikkelijk voelde ik me. En zo schuldig. Maar ik wist ook dat er geen andere uitweg was. Ik wilde voor mezelf ook meer in m’n leven. Alleen, maar misschien ook wel samen met een andere nieuwe man.

 

Die nieuwe partner is er bij mij nog niet gekomen. David was daar sneller meer: al na een half jaar ging hij daten. Telkens losse scharrels, niets serieus, dus ook niet de moeite waard het aan Timo te vertellen. Totdat Liesbeth kwam. Hij was tot over zijn oren verliefd en ik was oprecht blij voor hem. Dat het tussen ons niet was gelukt, betekende niet dat ik hem geen nieuw geluk en liefde gunde. Eigenlijk hadden wij een ‘droomscheiding’, als dat al bestaat. Maar daar staat Timo toch wat anders in.

 

Hij heeft Liesbeth tot op heden geen enkele eerlijke kans gegeven. Toen zijn vader hem vertelde over zijn nieuwe relatie, hebben ze twee maanden geen contact gehad. Woest was Timo. En hij vond dat David mij verraadde hiermee. Dat dat helemaal niet het geval was heb ik hem proberen uit te leggen: het was juist beter zo! Maar Timo is koppig en gelooft mij niet als ik dat zeg.

 

Na die twee maanden zonder contact is het eigenlijk nooit meer goedgekomen. Hij heeft in al die jaren Liesbeth nog niet één keer gezien. Hij weigert. Ik probeerde in het begin nog met Timo te praten, maar dat maakte hem alleen maar kwaad. Inmiddels heb ik me erbij neergelegd, ook al vind ik het natuurlijk wel vervelend. Maar David en Timo, die hebben sinds een jaar continu ruzie. David voelt zich in de steek gelaten door Timo, maar ook door mij. Hij vindt dat ik meer had moeten bemiddelen. Maar hoe dan? Ik wil ook geen ruzie met Timo, onze band is me te veel waard.

 

Dus nu zit ik in een raar soort tweestrijd. Aan de ene kant mijn ex, die ik de wereld gun en waar ik oprecht blij voor ben dat hij een nieuwe liefde heeft, en aan de andere kant mijn zoon, die onze scheiding helemaal niet goed verwerkt. Inmiddels zit ik met de handen in het haar. Ik wil me het liefst nergens meer mee bemoeien, maar misschien is dat ook niet de juiste keuze.’

 

Door: Roos