‘Ik maak me zorgen om de studieschuld van onze dochter’

 

 

Sylke gaat helemaal op in het studentenleven. Haar moeder Linda maakt zich inmiddels grote zorgen om de torenhoge studieschuld van haar dochter die zich er niet druk om lijkt te maken…

 

 

 

 

‘Als ik de Instagrampagina van m’n dochter bekijk zie ik niets anders dan foto’s van het ene festival na het andere. Of dan weer een weekendje weg met vriendinnen of een avondje in de kroeg. Sinds ze vier jaar geleden ging studeren is haar leven een groot feest en dat terwijl ze op de havo een serieuze leerling was.

 

 

Ze wist zeker dat ze fysiotherapie wilde gaan studeren, maar al na een paar weken kwam ze erachter dat het niets voor haar was. Haar vader en ik vonden dat ze nog even moest doorzetten, want soms zijn dingen nu eenmaal even niet leuk, maar ze wist het zeker en schreef zich uit. Ze heeft toen een tijd gewerkt in een verzorgingshuis tot ze aan een nieuwe opleiding kon beginnen. Maar al vanaf het begin vraag ik me af of ze het nu wel serieus neemt. Ze werd lid van een studentenvereniging en binnen de kortste keren vond ze een kamer in een van de dispuutshuizen. Ik gun het haar natuurlijk van harte dat ze een leuke studententijd heeft, maar ik vraag me keer op keer weer af waar ze het allemaal van betaalt.

 

 

Mijn man en ik hadden met haar afgesproken dat wij haar collegegeld zouden betalen, maar meer kunnen we ons helaas niet veroorloven. We hebben nog twee kinderen en het zou niet eerlijk zijn als we dit straks voor hen niet kunnen doen omdat al ons spaargeld aan Sylke’s studie is opgegaan. Want hoewel we voor alle drie een potje hebben, zullen ze zelf ook aan de bak moeten. Maar als ik die foto’s van Sylke op Instagram zie heeft ze geld als water. Alleen, als ik haar ernaar vraag krijg ik altijd maar mondjesmaat informatie. Ja, die kamer is duur, maar ze werkt toch naast haar studie. En de kaartjes voor het festival daar had ze voor gespaard. Maar ik weet hoeveel een kamer kost en dat kan Sylke echt niet betalen met die paar dagen per maand die ze naast haar studie en de verplichtingen van het dispuut van de vereniging werkt.

 

 

Toen ze laatst terloops liet vallen dat ze een jaar studievertraging op zou lopen vonden mijn man en ik het hoog tijd om met haar te praten over haar financiële huishouding. En of ze wel doorheeft wat de consequenties voor haar toekomst zijn als ze iedere maand zoveel geld extra bij leent om haar vrolijke studentenleventje te financieren. Maar dan zegt ze dat wij ons daar niet zo druk om moeten maken, want als je die schuld uitsmeert over die tientallen jaren die ze heeft om dat bedrag terug te betalen gaat het maar om een paar tientjes per maand. Toen mijn man haar op de man af vroeg hoe hoog haar schuld nu was, wilde ze dat in eerste instantie niet zeggen. Pas na enig aandringen noemde ze een bedrag van ruim 30.000 euro. Ik schrok enorm van dat bedrag, wat betekent dat ze iedere maand zo’n 850 euro leent om naast het salaris van haar baantje van te leven.

 

 

En toen kwam de aap uit de mouw. Die studievertraging had ze niet voor niets, want eigenlijk vond ze deze opleiding ook helemaal niet leuk. Ze dacht erover om maar helemaal te stoppen met leren want ze zag het niet zitten om er nog twee jaar mee door te gaan. Toen werd ik wel behoorlijk pissig want zo hebben we haar toch echt niet opgevoed. Soms moet je even door de zure appel heen bijten en iets gewoon afmaken want anders heb je niks. Geen diploma maar wel een grote schuld.  Want als Sylke nu stopt moet ze alles wat ze tot nu toe heeft geleend terugbetalen inclusief de kosten van haar ov-kaart waardoor het bedrag nog hoger wordt. En ze had er ook geen rekening mee gehouden dat ze deze schuld nog jarenlang met zich meesleept als ze ooit een huis wil kopen of een andere lening aan moet gaan.

 

 

Ze kan nu wat ons betreft kiezen of delen. Of ze komt weer thuis wonen, stopt met feesten en maakt haar opleiding af. Dan kan ze haar kosten drukken omdat ze dan haar dure kamer op kan zeggen en gewoon weer met ons mee-eet. Of ze stopt met studeren, maar dan moet ze het zelf maar uitzoeken. Houd me ten goede, ik gun haar alle plezier van de wereld, maar dat Sylke zich totaal niet druk lijkt te maken over de consequenties van haar ondoordachte gedrag vind ik echt ongelofelijk dom. Want ik vind het zo’n enorme teleurstelling om erachter te komen dat mijn eigen kind zo roekeloos met haar geld en haar toekomst omgaat.’

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl