‘Ik kus mijn kleinkinderen op de mond en mijn dochter vindt daar wat van’

‘Is de tijd misschien zo veranderd dat dit niet meer kan?’

 

 

‘Ik vind het zelf niet zo interessant, maar ik kus mijn kleinkinderen op de mond. En mijn dochter vindt daar iets van. Ze heeft het liever niet, zegt ze, ook omdat ze het zelf niet doet en haar partner ook niet. Maar ze vindt het ook niet vreselijk hoor, als ik het doe. Het heeft natuurlijk iets schattigs. Toch heeft ze het laatst aangekaart. ‘Mam, doe maar gewoon op de wang’, zei ze. En meer niet.

 

Maar nu twijfel ik wat ik het beste kan doen. Ze niet meer zo innig kussen of wel? Het zijn gewoon lieve kleine, natte kwijlkusjes van oma. En mijn kleinkinderen weten niet anders. Natuurlijk ga ik ermee stoppen als ze ouder worden en groter zijn. Maar nu zijn ze pas vijf jaar en drie jaar oud. Dan is het toch nog heel onschuldig? Mijn kleinzonen vinden het alleen maar normaal als oma ze een pakkerd geeft. Het is ook iets wat ik bij mijn eigen kinderen altijd deed en daarom heb ik er nooit zo bij stilgestaan. Maar misschien zijn de tijden wel zo veranderd dat dit niet meer kan? Denk ik er misschien te licht en te makkelijk over? Het is ook niet zo dat ik ze de hele dag zit te kussen hoor, ben je mal. Het is gewoon bij binnenkomst en bij het weggaan even een kusje van oma. Klaar. Niets bijzonders aan. En zoveel ouders doen het.

 

Mijn kleinkinderen zijn mijn hele wereld. De lol die ik met ze heb als we buiten spelen, avonturen beleven en samen kwebbelen aan tafel. Ze logeren eens per maand bij me en we zijn echt een team. We hebben onze eigen grappen in huis en we voelen elkaar perfect aan. Ik beleef zoveel lol aan weer die kleintjes in huis. Het geeft kleur aan een dag. Je herbeleeft je tijd als jonge moeder weer, maar in die fase in je leven ben je zo druk, dat je soms mist hoe schattig en leuk het is. Zeker sinds mijn man is overleden zijn dit mijn lichtpuntjes in het leven. Ik zal altijd alles doen om tijd met hen door te brengen. En daarom wil ik mijn dochter ook niet in de verlegenheid brengen over iets simpels als kusjes geven. Dan kan ik daar natuurlijk prima mee stoppen, al voelt het gewoon voor mij. Dan maar een dikke kus op de wang en een extra knuffel, toch?’

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl