Ik heet geen Assepoester!

 

Ken je dat? Het is zomervakantie maar jij moet nog wel naar je werk. Je pubers zijn al weken thuis. Maar denk je dat ze ook maar een vinger uitsteken?

 

Tsjonge jonge. Ik ben vandaag echt naar de redactie gevlucht. Hier heerst tenminste rust, reinheid en de regelmaat van het tikken op mijn toetsenbord. In tegenstelling tot in Huize Smit waar het een grote puinhoop is. Jawel, de pubers hebben vacanzione.

 

Al weken sluip ik ‘s ochtends het huis uit. Mijn kindertjes liggen dan nog op een oor te snurken. En al die weken leg ik een lijstje neer met dingen die ze zouden kunnen doen. Zouden kunnen doen hè? Ik moet het natuurlijk niet al te ingewikkeld maken.

 

Tussendoor app ik nog even dat ze de teckel niet moeten vergeten. Het arme beest moet natuurlijk soms een blokkie om, en om daar nou voor heen en weer te rijden tussen Haarlem en Amsterdam is ook weer zoiets. In een ver verleden verlangden de pubers toch ook naar die hond. En daar moet ik ze keer op keer aan helpen herinneren. Boeien! 

 

Maar sjesis zeg, als ik dan na een lange werkdag thuiskom… De ontbijtboel staat nog op het aanrecht. Lekker hoor, zo’n schaal frambozenyoghurt in de ochtend. Maar die schaal grijnst me ‘s avonds toch een beetje zuur tegemoet vanaf het aanrecht. Dat die ook in de vaatwasser gezet kan worden en dat die vaatwasser vervolgens ook nog even kan draaien, komt blijkbaar niet in ze op.

 

Struikelend over zeven paar gympen loop ik naar boven. In de wasmand heeft blijkbaar de zondvloed plaatsgevonden. Vanmorgen had ik toch het laatste wasje in de machine gedaan? Waar komt deze stinkende bende opeens vandaan? 

 

 

Moedeloos loop ik weer naar de keuken, want ik moet ook nog koken. Puber 1 vraagt of we niks anders kunnen eten dan gewokte groenten met mie. Want daar heeft ze nu geen trek in. Nou, jammer dan. Puber twee vraagt of we over vijf minuten aan tafel kunnen. Want hij heeft afgesproken om te gaan chillen. ‘Wat denk je zelf?’, vraag ik, ‘ik heet geen Assepoester!’

 

Opeens vind ik dat chillen een reuzegoed idee. Ik schenk mezelf een glas wijn in en ga heerlijk met mijn benen omhoog buiten in een van de terrasstoelen zitten. Zo, moeders zit op haar gat en komt er voorlopig niet meer vanaf. En als de pubers honger hebben? Dan bakken ze maar een tosti. En maak er voor je moeder ook een! 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit