Ik heb zin in de zon (door mijn nieuwe outfits)

 
Toen ik de versoepeling van de RIVM-maatregelen hoorde, was één van mijn eerste gedachten: ik kan eindelijk al mijn online aankopen showen. 

 

Want ja, eh… dat online shoppen was eigenlijk wel een beetje uit de hand gelopen tijdens de lockdown. Dus zo zat ik met een stuk of vijf lentejurkjes, nieuwe schoenen, drie nieuwe spijkerbroeken en wat sportoutfits. En die sportoutfits waren de allereerste die ik aantrok. Omdat toch niemand al m’n andere mooie nieuwe aankopen zou zien, maar bovenal omdat die me niet pasten. In mijn enthousiasme had ik steevast een maat kleiner besteld dan ik eigenlijk heb. Flink balen, want ik zou dus elk stuk moeten terugsturen, op één oversized jurkje na.

 

Ik besloot: ik moet en zal deze items passen. Dus begon ik vol goede moed aan een vijfdaagse sapkuur. Gegarandeerd resultaat, dacht ik. Maar mijn god, wat viel me dit zwaar. Ik hou sowieso heel erg van eten en ik dénk normaal ook al heel veel aan eten, maar deze sapkuur sloeg alles. Ik kon nergens anders meer aan denken. Doodongelukkig concludeerde ik na dag drie dat dit echt niets voor mij was. Hup, terug die kleding en een maatje groter bestellen. Want wat maakt dat nou eigenlijk uit?

 

Het zat dus allemaal in mijn hoofd en dat vond ik eigenlijk zó stom van mezelf. Die extra kilo’s waren niet het probleem, maar mijn gedachtekronkel wel. Mezelf uithongeren, wat een onzin was dat. Om mezelf een beetje te inspireren ben ik op Instagram gaan zoeken naar #bodyposivity. Ik kwam er al snel achter dat zelfacceptatie best wel hot is, en die conclusie trok ik bij het account van Mayra Louise de Wilde, een plussize model en journalist die de hashtag #happyisnotadresssize in het leven riep. Words to live by, als je het mij vraagt.

 

Het belangrijkste, veel belangrijker dan welke maat je hebt (want ik ben erachter hoe belangrijk dat is: niet dus), zijn de volgende dingen:

 

1. Kijk welke kleding goed staat bij jouw figuur. Is dat een tuniek of juist een spijkerbroek? Ik ben deze lente en zomer helemaal fan van tuniekjes. Tip: ik scoorde de leukste, in plussize maten, bij Happy-Size.
2. Kies de juiste kleuren uit. Het is zo zonde als je nét die verkeerde kleur pakt waardoor je niet op je best voor de dag komt.
3. Ga op zoek naar de perfecte broek voor jou. Bij mij zijn flared jeans bijvoorbeeld een no-go, maar de rechte pijp juist weer wél. Ook dit verschilt natuurlijk per persoon en kan echt een wereld van verschil maken.
4. Last but certainly not least: kies de juiste maat. Dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd. En een maatje meer is helemaal niet erg. We mogen allemaal best wel wat trotser zijn op ons lichaam en ik ga me écht niet meer onzeker voelen over kledingmaten.

 

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, besef dan ook dat je goed voelen in je eigen lichaam, ongeacht je maat, ook heel goed voor je gezondheid is. Ik ben daarnaast ook een voorstander van het uitstralen van positieve energie: als je dat aan mensen geeft, is dat ook wat je terugkrijgt. En dat zal zeker niet gebeuren wanneer je je verstopt in fletse kleding die helemaal niets voor jouw lichaam doet…

 

Ik schrijf dit dus in mijn nieuwe jurkje, in een grotere maat, besteld via Happy-size.nl en ik heb al flink wat complimenten binnen. En wat denk je? Ik voel me een stuk beter en zekerder dan toen ik me in dat minimaatje probeerde te wurmen. Hopelijk hebben jullie wat aan dit body positive artikel, want ik moest het even kwijt. Zeker omdat ik in mijn omgeving zoveel mensen hoor klagen over hun gewicht en dieet na dieet zie mislukken. Daar is het leven toch veel te leuk voor?

 

 

Om jou nog jaar en dag te voorzien van de fijnste artikelen op Franska.nl werken wij samen met merken die naadloos bij ons passen. Dit doen we in de vorm van de mooiste content, voor jou en voor onze partners. 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer