‘Ik heb weinig vertrouwen in mijn dochter als moeder’

De dochter van Marieke is zwanger. Dat kwam als een behoorlijke verrassing, want ze is nog geen jaar samen met haar vriend.

 

 

Natuurlijk is Marieke blij, maar ook op haar hoede; ze ziet het echt nog niet voor zich dat haar dochter zich als een goede moeder zal gedragen.

 

‘Mijn dochter Fien is echt een schat, maar ik vind haar nog absoluut niet volwassen. Niet dat dat per se hoeft, hoor: ze is 23. Pas net klaar met haar HBO studie. Een leeftijd en een levensfase waarin je je niet heel erg volwassen hoeft te gedragen, vind ik. Natuurlijk heeft ze wel d’r verantwoordelijkheden, maar ze is net student-af en gedraagt zich nog als een student.

 

Na haar studie heeft ze bewust niet gelijk een baan gezocht, maar is ze in de horeca blijven werken. Dat deed ze dan ongeveer drie dagen in de week. Veel te weinig, vond ik. Wij hebben haar tijdens haar studie financieel geholpen door de huur te betalen. Dat vond ik geen probleem; mijn man en ik kunnen het missen en dan kon zij zich meer richten op haar studie in plaats van alleen maar bij te beunen om de huur te kunnen betalen.

 

Onze bijdrage zou wel stoppen als ze was afgestudeerd, hebben we van tevoren afgesproken. Maar ze vond zichzelf nog te jong voor een serieuze fulltimebaan en dan zei ze: ‘Ik moet toch waarschijnlijk tot mijn zeventigste gaan werken.’ Dit bracht mijn man en mij in een lastig pakket: moesten we nog wel haar huur blijven betalen? Wij zagen het ook niet echt zitten dat ze weer thuis zou komen wonen natuurlijk.

 

We gaven haar een ultimatum van een half jaar, maar daar zijn we nu al ver overheen. Maar ja, door de coronapandemie viel haar horecabaan ook zo goed als weg. En nu zet Fien een volgende stap in haar leven die we niet echt snappen. Ze gaat nu bijna een jaar met Remco, en drie weken geleden vertelde ze ons dolblij het grote nieuws: ze is zwanger.

 

Mijn man en ik vinden het véél te snel, ze wonen nog niet eens samen! Ze zijn nu wel op zoek naar een appartement voor hen samen (en straks voor drie natuurlijk) en Remco heeft voorgesteld dat hij in ieder geval het eerste jaar in zijn eentje de huur betaalt. Maar hij is ook pas 25… En dan samen een kind?

 

Ze zijn allebei door het dolle heen, wat ik natuurlijk fijn vind om te zien. Maar ik denk ook dat ze de zorg voor een kind zó onderschatten. Fien komt het liefste niet voor elven haar bed uit. Ze wilde nooit de ochtend-shifts bij het café waar ze werkt omdat ze niet houdt van vroeg opstaan. Ze heeft nog nooit zelf haar huur betaald, of haar zorgverzekering.

 

Ze schrok zich dood toen we gingen kijken voor benodigdheden voor haar baby: een buggy, box en wieg. Die dingen zijn natuurlijk allemaal hartstikke duur. Of de ouders van Remco willen meebetalen weten we niet eens, we gaan ze volgende week pas voor het eerst ontmoeten. Misschien verandert de situatie wel enorm als het kindje er eenmaal is, maar ik zie het nu zo somber in…’

 

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl