Ik heb een mening over de racisme-meningen

 

Maar mij hoor je er niet over. Doe je je mond open, dan bevind je je al snel op glad ijs. Haal het dus niet in je hoofd om er iets van te vinden… 

 

…een kanttekening te plaatsen of er iets aan toe te voegen. Fout, fout en nog eens fout. Je kunt het gewoon alleen maar verkeerd doen. Ik als witneus heb er namelijk helemaal geen verstand van. Geen recht van spreken dus ook. Nou, dan doe ik er toch het zwijgen toe? Iedereen is schuldig, begrijp ik, als ik het een beetje goed beluister. En er zijn nogal wat meningsverschillen, we moeten allemaal onszelf heropvoeden, hoe antiracisme we ook al zijn. Kortom: my lips are sealed. Bijna dan. Sommige opmerkingen gaan me namelijk echt te ver. Deze bijvoorbeeld:

 

 

Dus ik moet kiezen waar ik het meest ‘upset’ over ben? Hoezo het méést upset? Ik wil verdorie helemaal niet kiezen. Upset is upset. Hou op met me nog een extra schuldgevoel aan te praten. Kiezen? Nou, dan kies ik maar liever waar ik over schrijf, want m’n vingers branden aan het onderwerp racisme? Mij niet gezien.

 

Het is dus voorlopig veiliger om het over corona te hebben. Nou heb ik daar niet zoveel over te melden waar je nog niet van gehoord hebt, behalve dan dat ik hoop dat er snel een goed werkend vaccin komt. Maar wie hoopt dat niet? En dat ik hoop dat iedereen het volhoudt zich tot die tijd aan de regels te houden. Daar heb ik namelijk serieuze twijfels over.

 

Het stikt van de types die denken dat zíj geen gevaar zijn of lopen. Die niks met die anderhalve meter te maken menen te hebben. Het óf niet begrijpen óf denken dat het in elk geval buiten nu ineens wel kan. Ik stond even te vegen buiten aan de straat, zoefff… loopt er ineens iemand vlak langs me. Wat doe je dan? Handen wassen helpt daar niet tegen. Nou had ik geen camouflagepak aan, hij had me makkelijk kunnen zien staan met m’n rode shirt. (En dat voor mij, rood!)

 

Van de tandarts hoorde ik dat de assistente naast haar normale job nu ook in de wachtkamer en bij de ingang politieagent is. Schijnt heel moeilijk te zijn om afstand te bewaren. Jongens, toe nou toch! Als dat zo nog een jaar of twee door moet gaan… Ik hou m’n hart vast.

 

En dan de vakanties. Of de ouderen het maar willen uitstellen. Nou, geen enkel probleem, want ik ging toch altijd al buiten de schoolvakanties om. Voordeliger, minder warm en rustiger. Zul je zien dat het nu ineens drukker en duurder is. En dat het griepseizoen misschien in Italië al in september begint? Heb er nooit op gelet, maar wie weet… Rutte komt ons niet ophalen.

 

Maar als je dan dat heerlijke vakantiegevoel te pakken hebt en een glaasje of twee, drie extra neemt op een terrasje, net als je buren, wat dan? Komen ze misschien toch ineens gezellig dichtbij om wat te kletsen. Moet je wel uit je hoofd geleerd hebben hoe je ‘anderhalve meter afstand alstublieft’ in het Spaans (de grens gaat aanstaande zondag open), Portugees, Fins, Italiaans of Frans zegt.

 

Ik heb een lijstje voor je (doe graag iets goeds voor de menschheid), kun je het alvast instuderen:

 

  • Italiaans: A un metro e mezzo di distanza, per favore
  • Fins: Puolitoista metrin päässä kiitos
  • Frans: Un mètre et demi, s’il vous plaît
  • Grieks: Enámisi metra makriá parakaló
  • Portugees: Metros e meio de distância, por favor
  • Spaans: A un metro y medio de distancia, por favor
  • Kroatisch: Metar i pol daleko, molim

 

Nou, ik hoop dat je het niet nodig hebt, maar je zult zien dat ze ergens anders net zoveel ongehoorzame types hebben als hier.

 

Wacht, voor de vakantiegangers die het bij ons eigen prachtige landje houden ook nog even in het Fries:

 

  • Ien en in heale meter fuort asjebleaft

 

PS. Bof ik even dat Denemarken de boel op slot houdt. Krijg ik m’n geld terug van de boot en het hotel. Het wachten is nu nog op the votes from the Finnish jury. Want die reis via Denemarken en Zweden richting de Finse meren over een week gaat niet door, het heeft dus totaal geen zin om dan alsnog een ticket voor de boot terug te hebben. Wordt vervolgd. Schijnt dat in Finland het besluit vandaag gaat vallen. Spannend.

 

Duim je voor me?

 

En maak je er een leuke gezellige week van? Doe ik dat ook.

 

Liefs van Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska