Ik heb altijd gelijk ;-)

 

We zaten nog op onze opleiding toen we elkaar na een bezoek aan de bibliotheek buiten bij het fietsenrek tegenkwamen, m’n vriendin en ik. Binnen hadden we elkaar niet gezien. Best gek, maar waarschijnlijk zaten we allebei te geconcentreerd met onze neus in de boekenrekken te snuffelen. Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af hoeveel kinderen er eigenlijk nog naar een bibliotheek gaan. Toch eens uitzoeken…

 

Maar goed. We kwamen elkaar tegen en lieten tegelijk heel trots onze boekenkeuze zien. Niet te geloven. Allebei hetzelfde boek: ‘Ik heb altijd gelijk’ van Willem Frederik Hermans. Gelachen dat we hebben. We hadden namelijk best vaak discussies over van alles en nog wat en stonden toen ineens tegenover elkaar met dit ‘statement’ in de hand.

 

Ik moest aan dit voorval denken, toen collega Danique me vertelde dat ze had gelezen dat mannen steeds vaker onvruchtbaar zijn. Ze citeerde: “De voorbije 40 jaar daalde het gemiddelde aantal zaadcellen dat een man produceert met liefst 60 procent. Liefst 30 à 40 procent van de mannen zou vandaag moeite hebben om een kind te verwekken.”

 

Dat had ik jaren geleden al voorspeld. Omdat ik redeneerde dat als veel vrouwen anticonceptiemiddelen gebruiken, die stoffen voor een deel ook in ons water terechtkomen en we dat dus weer binnen krijgen. Ben er vaak verbaasd om aangekeken, maar ik vermoed dat serieus.

 

Danique zoekt het even uit en de theorie, die ik al heel lang als mijn eigen uitgevonden waarheid verkondig, blijkt heel misschien wel te kloppen. Er wordt in elk geval over gespeculeerd in wetenschapskringen.

 

Een studie in Ecotoxicology and Environmental Safety rapporteerde dat een substantieel deel van de mannelijke kleinbekbaarzen in het noordoosten van de VS vervrouwelijken, waarschijnlijk onder invloed van hormoonachtige afvalstoffen van menselijke consumptie die in hun water terechtkomen. Het zou gaan om restanten van anticonceptiepillen die met urine in het water terechtkomen.

 

En In 2015 verscheen in Public Library of Science Genetics een studie waaruit bleek dat blootstelling aan bisfenol-A en oestradiol (uit anticonceptiepillen) een dramatisch effect had op de vorming van zaadcellen bij jonge muizen. Er liep van alles mis met het delingsproces van de cellen, waardoor het aantal zaadcellen van de diertjes catastrofaal afnamen. 

 

Oei. Straks heb ik nog gelijk ook. Schrok er eigenlijk best van. Ik hoop het niet… Ik hoef echt niet altijd gelijk te hebben hoor.

 
 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.