Ik dacht dat er geen coronanieuws meer denkbaar was waar ik van ondersteboven zou zijn

 

Mooi wel dus!

 

Is er nog coronanieuws dat je kan raken? Dingen waar je níet al eerder van hoorde? Iets waar je verbaasd over bent? Ik las in het AD dat tienduizenden jonge, gezonde mensen gesloopt zijn door corona. Tienduizenden? Jong en gezond? Het zijn heftige verhalen van mensen tussen de twintig en de zestig. Verhalen die ik niet voor mogelijk had gehouden en die me aangrepen.

 

Toen ze ziek werden bleven deze mensen in de meeste gevallen gewoon thuis en daar probeerden ze ook uit te zieken. Maar maanden na de besmetting kampen ze nog steeds met zware klachten. Klachten die zo ernstig zijn dat Babs van 52 zegt dat het voelt alsof ze afscheid heeft genomen van wie ze was en van wat er was. Klachten die er zo inhakken dat Bastien van 39 geen normale vader meer kan zijn en dat Marlon van 29, die zich heel erg alleen voelde, verschillende keren bang was dat ze de volgende morgen niet meer wakker zou worden en dat die gedachte haar nog steeds heel erg emotioneert.

 

Bizar vond ik het. Dat we wel elke dag horen over nieuwe besmettingen en hoeveel patiënten op de ic liggen of aan corona zijn overleden, maar niet dat er zoveel mensen ziek werden en maar niet genezen. En toch wijst onderzoek uit dat dat er minstens 28.000 en waarschijnlijk zelfs tegen de 40.000 zijn – waarbij moet worden aangetekend dat patiënten uit de tweede golf grotendeels nog aan deze aantallen moeten worden toegevoegd. 

 

Kun je je voorstellen? Jonge, sportieve, voorheen op en top gezonde mensen die nu zeggen dat hun levens gesloopt zijn. Iemand die bij de onderzeedienst van de Koninklijke Marine zat, gewend was aan zware oefeningen, waarbij hij wekenlang amper kon slapen, een lichaam had dat nooit dienst weigerde en die het nu niet eens voor elkaar kan krijgen om de vaatwasser uit te ruimen. Een ander die na haar besmetting een hele dag moest bijkomen van een kleine wandeling en dan de volgende dag weer ziek was en dat het soms wel een tot twee weken duurde voordat ze weer een beetje opknapte. Mensen met constante spierpijn, verzuurde benen en pijnlijke armen, hevige hoofdpijn en concentratieproblemen – waarbij iemand zegt vaak niet eens op de meest simpele woorden meer te komen. Dodelijk vermoeid zijn, verlies van reuk en smaak, voortdurend wakker worden van pijn op de borst, of constant kortademig zijn, pijnlijke neurologische klachten hebben en mentaal een wrak zijn.

 

Ik was geschokt toen ik het las. Temeer omdat jonge mensen veel meer kans schijnen te hebben dat corona ze op deze manier treft, dan dat ze door het virus in het ziekenhuis belanden.

 

Bron: AD

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans