Ik ben dus stiekem best een beetje jaloers op Kasteelvrouwe Emmy

 

Droom groot, dacht ze vast toen ze een vervallen chateau kocht ergens in het Franse Bergerac, op twaalf uur rijden van haar echtgenoot. Kasteelvrouwe Emmy deed het gewoon.

 

 

 

Met stijgende verbazing zat ik een tijdje geleden naar haar te kijken in een aflevering van Ik Vertrek. Emmy Postma hing haar verpleegstersuniform aan de wilgen en kocht een vervallen chateau dat zo lek was als een mandje. Geen centrale verwarming, overal termieten en muren die bol staan van het vocht. Haar echtgenoot Rutger, een nogal knorrige tandarts in ruste, dacht dat zijn vrouw knettergek was geworden en vertikte het om mee te gaan in haar avontuur, maar Emmy zag alleen maar mogelijkheden.

 

 

Want hoe heerlijk is het om alles lekker in je eigen tempo te doen. Heb ik vandaag zin om de verf van een raampje af te branden of ga ik door met het aanleggen van mijn moestuin? Wat vandaag niet lukt, maak ik morgen af, of overmorgen, of volgende week, en soms neem ik gewoon een dagje voor mezelf en doe ik lekker niks.

 

Ik zou, net als haar Rutger, al vlekken in mijn nek krijgen van het idee alleen al dat mijn hele pensioen in deze bouwval gaat zitten en het werkelijk nooit af zal komen. Maar Emmy laat zich niet gek maken en klust er in haar uppie en niet gehinderd door enige kennis van zaken op los. Ze vergat zelfs een vergunning aan te vragen om haar B&B te beginnen. Nou ja, dat komt nog wel.

 

Dus naast het opknappen van al die kamers ontvangt ze gasten voor wie ze kookt, lopen er ook nog twee honden rond en doet ze de was met de hand omdat de wasmachine het begeven heeft. Je zou van minder in een hoekje gaan zitten huilen. Stiekem ben ik dus best een beetje jaloers op haar joi de vivre, want Emmy doet gewoon waar ze zin in heeft. Noem het naïef, maar ze laat zich gewoon niet van de wijs brengen en trekt haar eigen plan. Laat maar gaan, denkt ze als ze naar de vloer in haar bibliotheek kijkt, ik doe gewoon de deur dicht en dan is het er niet. Rutger is inmiddels ook een beetje aan het idee gewend en heeft zijn woonboot verhuurd om bij zijn Emmy in Frankrijk te gaan wonen.

 

Kasteelvrouwe Emmy doet een beetje denken aan Chateau Meiland, maar dan zonder een hysterische Martien. Ik hoop dat de onbevangen Emmy met haar verbouwing op tv net zoveel gaat verdienen als de Meilandjes want dan kan ze in ieder geval het dak laten repareren.

 

De avonturen van Emmy zijn de komende weken op dinsdagavond om 20.30 uur te zien bij Omroep Max op NPO1.

 

Beeld: NPO

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit