Iedere burger van dit land wordt geacht de wet te kennen

 

Ken jij de wet van buiten? Nou… ik niet. Ik ga altijd maar een beetje op m’n gevoel en m’n opvoeding af.

 

 

 

Je hoort dus eigenlijk van alles te weten. Er staan uiteraard heel veel logische dingen in de wet. Daar houdt een normaal mens zich automatisch aan. Maar er zijn nog veel meer regels die je zomaar niet een twee drie achter elkaar oplepelt. En intussen komen er ook zo nu en dan ineens regels bij. Ware het niet dat ik laatst nodig weer eens een biertje moest drinken met de overburen, dan had ik nooit geweten dat vanaf 1 juli aanstaande rookmelders verplicht zijn op elke verdieping van je huis. Nooit gehoord. Ik lees waarschijnlijk de verkeerde nieuwsberichten.

 

Of wist jij dat wel?

 

En nog erger, er zijn al verzekeraars die niets meer uitkeren of erover nadenken om niets meer uit te keren na een brand als je geen rookmelders blijkt te hebben gehad. Oefff. Dan zou ik het op z’n minst sympathiek vinden als ze me dat even hadden laten weten. Toch?

 

Onze oude rookmelders gingen steeds de fout in, bleven maar bij het minste of geringste piepen, dus we vertrouwden die dingen niet meer. We hadden ze ook bij m’n moeder opgehangen, maar die hoorde op een gegeven moment het gepiep niet meer. Die van haar hadden we wel vervangen, maar bij ons thuis waren er nooit goeie voor in de plaats gekomen. Stom natuurlijk. Nu was ik dus op zoek naar nieuwe, toen ik ineens deze van Gira tegenkwam. Schijnen supergoed te zijn en, last but not least, ze zijn ook nog eens een keertje mooi.

 

 

Want mooi telt ook mee. Als je heel kieskeurig bent met de lamp die je aan je plafond hangt, waarom dan niet met zo’n ding? Oké, hij is wat duurder (€36,30) dan veel andere die ik tegenkwam, maar ja, ik was meteen om toen ik deze zag. Daarbij heeft ie een lange levensduur, is er veel minder loos alarm en meet hij veel preciezer dan andere rookmelders. Nog iets: de batterij die erin zit gaat tien jaar mee en dat is ook meteen de wettelijk verplichte termijn waarop je je rookmelders moet vervangen. Weten we dan ook weer.

 

Ik heb de mensen van Gira gevraagd of ik er twee mocht verloten. Nu ik toch over rookmelders schrijf, heb ik er meteen iets leuks bij, dacht ik. Het is weliswaar te laat voor moederdag, maar dat vind je niet erg, hoop ik. Voor twee winnaars ligt nu dus de Gira Basic Q klaar.

 

Wil jij een van die twee zijn?

 

En daarmee dus meteen uit de brand? Even een berichtje achterlaten bij dit artikel op Facebook en je maakt kans. Volgende week maak ik de winnaars bekend. Heel veel succes!

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska