Identiteitscrisisje

 

Franska.nl-lezeres Lenie Poot is deze week onze gastcolumnist!

 

 

Een paar jaar geleden verscheen dit fenomeen in de modezaken; pantalons van een bepaald type voorzien van een vrouwennaam.

 

Dit briljante idee werd geboren uit het gegeven dat de standaard vrouw niet bestaat, dus de perfect passende pantalon ook niet.

 

Ik stond weer eens zuchtend in een pashokje na zomaar achteloos wat leuke jeans in mijn maat uit het rek te hebben geplukt. En geen enkele zat helemaal zoals ik voor ogen had. Ze deden niets voor mijn wat mollige figuur. Als het in de taille lekker zat, was de beenwijdte weer te ruim. Ik baalde zo verschrikkelijk dat ik op het punt stond linea recta richting huis te vertrekken zonder een nieuwe aankoop.

 

Vanaf de andere kant van het gordijn had een attente verkoopster mij blijkbaar horen zuchten.

 

‘Mevrouw, sorry, maar lukt het allemaal wel?’ Ik dacht: Tja, wat denk je zelf? Dat zei ik natuurlijk niet hardop, want ze klonk erg lief en meelevend. Een teleurgesteld ‘nee’ verliet mijn mond. Op zo’n moment, wanneer je met een vuurrood hoofd het zoveelste exemplaar radeloos over je heupen probeert te sjorren, wil je beslist geen pottenkijkers!
‘Kan ik u soms helpen?’ klonk het weer.

‘Eh…’ zei ik aarzelend. Toen kwam het tot het onvermijdelijke, uitgestelde oog-in-oogmoment. Ons gesprek had iets van een poppenkastvoorstelling weg, zo vanachter het gordijn. Ik overwon mijn gêne en deelde publiekelijk mijn frustratie.

 

Ze lachte mij vriendelijk toe, nam mij aandachtig van boven naar beneden op en riep blij: ‘U bent een echte Heleen!’ Klonk leuk, maar wat ze ermee bedoelde, geen idee! Ze liep haastig weg om in een mum van tijd weer terug te komen met drie broeken over haar arm.

 

Ik nam ze van haar aan en zag op het prijslabel Heleen staan. En nu pas werd alles mij duidelijk.

 

Met twee Heleens huppelde ik blij de winkel uit.

 

Opeens zag ik ook steeds vaker in andere modezaken dat de pantalons een vrouwennaam droegen. Maar de benaming verschilt van merk tot merk, want onderling wordt er helaas geen vaste namenlijst gehanteerd. Dus sta ik nog geregeld samen met een niet passende Nieuwe Beste Vriendin te worstelen in een warm pashokje.

 

Mijn kast hangt vol met een aantal nieuwe vriendinnen. Vorige zomer zakte Sarah van mijn kont na een strenge lijnsessie, maar nu zit ze weer als gegoten. Ik heb haar enthousiast begroet.

 

Met mijn geringe lengte ben ik dol op de zomerse 7/8 modellen en laat nu Ria een enorm fijne aanwinst zijn! Zo breidt mijn vriendinnenkring zich uit.

 

Het maakt zo af en toe wel dat ik in een soort identiteitscrisisje verkeer, want in welke winkel en bij welk merk ben je wie je denkt te zijn? Graag zou ik één goede vriendin hebben in plaats van al die wisselende contacten.
 

 

Ook een keer gastcolumnist zijn op franska.nl? Mail je column (van maximaal 400 woorden) naar content@franska.nl. Als je column niet geplaatst wordt, ontvang je daar geen bericht over.