I love Loes Luca

 

Een van de beste Nederlandse actrices is Loes Luca. Die vrouw kan echt alles spelen…

 

 

Nog steeds zit ik hardop te lachen als ik Loes Luca in de oude commercials over energiezuinig verbouwen zie. ‘Milieu? Ach man, ik kom uit een voortreffelijk milieu!’ Die vrouw is een kameleon.

 
Geef haar een pruik en ze is totaal iemand anders. Geen wonder dat ze jarenlang allerlei typetjes speelde in Het Klokhuis. Maar ze kan veel meer. Zo stond ze jarenlang op De Parade met haar revueband Nénette et les Zézettes en zong ze loepzuivere Franse chansons in het theater.

 
Als actrice was ze in verschillende (kinder)fims te zien en te horen. Zo was ze de stem van tante Moortje, een van de katten in Minoes, en speelde ze een heerlijke Zuster Klivia in Ja Zuster Nee Zuster. Bovendien werd Loes zelfs meteen voor haar eerste solotheatervoorstelling Moordwijven genomineerd voor de prestigieuze Theo d’Or.

 
Haar rol in de bioscoopfilm Mi Vida vind ik een van haar beste. Ze speelt Lou, een 63-jarige kapster uit Schiedam die dolgraag in Spanje zou willen wonen. Maar wat zouden haar kinderen en kleinkinderen daarvan vinden? Haar zoon vraagt zich zelfs hardop af of hij niet in een heel slechte aflevering van Ik Vertrek is beland. Tegen beter weten in zet Lou haar zin door en begint een kapsalon in Cádiz, waardoor haar droom werkelijkheid wordt.

 
Was Lou maar mijn buurvrouw, wat een schatje is het toch. Ook zin om deze lieve film te zien? Dat kan aanstaande zondag 25 juli om 20.20 uur bij Omroep Max op NPO 3.

 

Beeld: YouTube 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit