Hulp bij stemmen in 5 stappen

 

Vorige week ploeterde ik door het eerste partijprogramma heen. Ik hinkel meestal op twee partijen, dus vind ik van mezelf dat ik me moet inlezen.

 

 

 

En dan kies ik ook nog eens voor de uitgebreide variant, omdat ik de versie met ‘eenvoudige taal’ te simpel vind klinken. Ik maak het mezelf graag moeilijk. Om het voor jou niet onnodig ingewikkeld te maken wat tips, zodat je de zeventiende misschien wat beter weet op welke van de 37 partijen (!) je wilt stemmen dit jaar.

 

1. Kijk verder dan de stemwijzer

Het is onmogelijk om alle plannen en alle stellingen in één zo’n quiz te stoppen; baseer je dus niet alleen op de uitkomst van een stemwijzer. Maar als je wel graag een stemwijzer gebruikt als hulp, doe er dan een stuk of drie. Zo krijg je een bredere uitkomst, die je met elkaar kunt vergelijken.

 

2. Schakel hulplijnen in

Niemand verwacht dat je alle verkiezingsprogramma’s tot ver achter de komma doorneemt, dat kunnen anderen ook voor je doen. Het account Check Je Stem vat in stellingen mooi samen waar een partij voor staat. Stem Op Een Vrouw laat zien hoe wij zelf de Tweede Kamer inclusiever kunnen maken. En je kunt de tv of radio niet aanzetten zonder een lijsttrekker en haar of zijn stellingen te horen en zien deze week. Allemaal makkelijke manieren om uit te dokteren welke partij bij je past.
 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Check je stem (@checkjestem)

 

3. In het verleden behaalde resultaten

Kijk, het is natuurlijk ideaal voor een politieke partij om te laten zien wat ze van plán zijn, maar vergeet niet te kijken naar wat partijen gedaan hebben en hoe ze te werk gaan. Op papier zien dingen er vaak mooier uit dan in de realiteit. Neem nog even door wat de standpunten van een partij waren van de afgelopen jaren. Hebben ze gestemd voor belangrijke kwesties zoals jij zou doen? En wat voor mij ook werkt: zoom alvast globaal in op de partijen die gevoelsmatig bij jou en je levensstijl passen.

 

4. Lees wel gewoon de snelle versie van het programma

Een versimpelde, snelle, Jip-en-Janneke-versie van iets lezen is beter dan niets lezen. Kunnen we trouwens ook meteen stoppen om dit een Jip-en-Janneke- of eenvoudige-taal-versie te noemen? Een snelle versie volstaat. Op deze manier krijg je precies mee wat je mee moet krijgen van een partij waar je op zou willen stemmen.

 

5. Wat je ook doet: ga stemmen

Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je iets te kiezen hebt in de wereld. In Koeweit kregen vrouwen pas in 2005 stemrecht en in Saudi-Arabië heb je überhaupt niets te kiezen. Probeer te kiezen voor een politieke partij waar jij je (in ieder geval een beetje) mee kunt identificeren. Dus vis je stembiljet uit de brievenbus, pak je ID erbij en stem woensdag.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans