Huis-, tuin- en keukentip: zelf vlierbloesemsiroop maken is supermakkelijk en superlekker

 

Vlierbloesemlimonade is als je het mij vraagt het ultieme zomerdrankje. Het heeft zo’n heerlijk fris, fruitig, apart smaakje. IJsblokjes in een glas, vlierbloesemsiroop erbij, bruiswater erover (of vanaf 17.00 uur een beetje gin, sssttt) en klaar ben je.

 

En nu kun je die vlierbloesemsiroop dus ook heel makkelijk zelf maken. Fiets maar eens een rondje door de buurt, dan kom je vast wel een struik tegen, met van die lichtgroene stelen en een bosje witte bloemetjes bovenop. Je herkent ze vast wel. Nou goed, vlierbloesem dus. Als je de volgende keer weer een rondje op de fiets stapt, pluk je een grote bos (even de insecten eruit schudden voordat je er mee gaat koken). Gooi je fietsmand lekker vol want dan maak je er thuis de heerlijkste siroop mee.

 

Mijn favoriete kookboekenauteur en tv-kok Yvette van Boven vertelt in haar boek ‘Homemade basics’ hoe je dat gemakkelijk zelf kunt doen. En het blijkt dus echt supersimpel te zijn en heel erg lekker! En eerlijk is eerlijk, zelfgemaakt smaakt altijd nóg een beetje lekkerder. Yvette laat op haar Youtubekanaal stap voor stap – en met van die leuke tekeningetjes – zien hoe je het doet:

 

 

En je hoeft niet alleen vlierbloesem te gebruiken, maar kunt ook eens dennensiroop maken of wat dacht je van basilicumsiroop (een drupje over de salade, heerlijk). Kortom, kijk wat er in eigen tuin en omgeving groeit en varieer een beetje.

 

Ik maak elke zomer weer een hele pan vol. En dan koop ik van die leuke, kleine flesjes die ik dan allemaal tot de hals vul en in de schuur in een kratje bewaar voor als ik weer een etentje heb, of een verjaardag, of als bedankje voor de juffen. Strik eromheen, kaartje erbij en klaar. Blijer kun je een mens niet maken hoor, met zo’n zelfgemaakt kleinigheidje. Gaan jullie het ook proberen?

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman