How To Become A Cult Leader

 

Netflix did it again: er staat weer een nieuwe true crime aanwinst online.

 

 

 

En niet zomaar eentje, nee, een miniserie met zes afleveringen van een half uur per stuk, dus we kunnen even vooruit. How To Become A Cult Leader is misschien niet de standaard true crime documentaire die je normaal gesproken kijkt, maar hij is wel lekker grimmig én heel interessant.

 

De titel zegt het eigenlijk al: deze serie duikt inderdaad in verschillende cultleiders en zoekt uit hoe ze tot die ‘status’ zijn gekomen. Hoe krijg je mensen, laat staan een grote groep, zo ver dat ze je aanbidden en alles geloven wat je zegt?

 

De serie analyseert zes cultleiders in het bijzonder; elke aflevering gaat weer over een ander. De eerste aflevering gaat over Charles Manson, die waarschijnlijk iedereen wel bekend voorkomt. Zelf ben ik vooral benieuwd naar de tweede aflevering: die gaat over Jim Jones – ik vind dat nog altijd zó’n bizar verhaal.

 

Hij bouwde een eigen stad genaamd Jonestown, in Guyana. Tegen de tijd dat die af was had hij een gigantische groep achter zich geschaard: ruim 20.000 man waren volledig in de ban van Jim. Een deel daarvan verhuisde met hem mee naar Jonestown. Hier werd in 1978 een massazelfmoord gepleegd, en als je veel op internet zit ken je het wel: de uitspraak ‘drinking the Kool-Aid’ (of juist het niet doen ervan) komt hier vandaan. Geluidsfragmenten hiervan zijn nog te beluisteren op internet, maar wees gewaarschuwd: ze zijn echt heftig. Ouders die met kinderen aanwezig waren werden gedwongen om de vergiftigde Kool-Aid te drinken. Heel veel gehuil en gegil, en uiteindelijk overleden er ruim 900 mensen die dag.

 

Andere cultleiders die onder de loep worden genomen zijn Jaimie Gomez, Marshall Applewhite, Aum Shinrikyo en pastoor Sun Myung Moon. Eerlijk: die zeggen me allemaal niets, maar ik ben héél benieuwd naar hun verhaal.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer