Hortensia van Roos

 

Willemijn: Laagje kunsthars erover en deze beauty staat járen!

 
Deze bijzondere hortensia, met een glanzend laagje kunsthars, van ontwerpster Roos Soetekouw leerde ik laatst kennen. Een van mijn beste vriendinnen vond dat dit exemplaar niet kon missen in mijn botanisch getinte zitkamer en gaf er een voor mijn verjaardag. Bon plan! Ik was er meteen helemaal weg van. De breekbaarheid in combinatie met het op het eerste gezicht onnatuurlijk glanzende laagje, maakte mij nieuwsgierig naar de maakster en het proces.
 
Roos Soetekouw is stoffenontwerpster, en werd in 2015 gekozen als een van de VIVA 400-vrouwen die je in de gaten moet houden. Ook de bekende trendvoorspeller Lidewij Edelkoort merkte haar al aan als groot talent. De combinatie van vooruitgang en nostalgie is kenmerkend voor veel van Roos’ werk. Ze ontdekte per toeval het effect van de in hars gedipte hortensia’s toen ze voor een klant een tafel ontwierp en net te veel hars had gemengd. Hiermee besloot ze te experimenteren.

 

Zoals Roos zelf zeg: ‘Bevroren in de tijd’

 

De metamorfose verloopt als volgt: Roos gaat op zoek naar mooie hortensia’s in tuinen van vrienden en familie, houdt in de gaten wanneer ze al licht gaan drogen aan de stengel, knipt ze dan af en hangt ze vervolgens ondersteboven in een donkere ruimte. Hierna volgt een badje van kunsthars en een droogperiode. En voilà: de beauty’s zijn klaar om op te hangen aan de muur of, zoals hier, in een simpel vaasje neer te zetten! Zoals Roos zelf zegt: ‘Bevroren in de tijd, om voor altijd te bewaren’.

 
Meer info en shop: roossoetekouw.com

 

Door : Willemijn ter Hart-Koopal

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen.

 

Fotografie hortensia: Willemijn ter Hart