Höp høp!

 

Maartje: Dé reisuitvinding van de eeuw moet Airbnb zijn: je gedragen als een local en negen van de tien keer reken je aan het eind van je reis nog niet de helft af van wat je neer zou leggen in een standaard hotel. En waar buiten de gebaande paden het vaak lastig is een fijn hotel te vinden, floreren de Airbnbs.

 

Ook in de Zweedse Archipelago van Stockholm, het eilandengebied dat direct buiten de stadsgrens van Stockholm begint en dat ruim 24.000 (!) kleine eilanden telt. Twee Airbnb’s en, vooruit, één heerlijk hotel op drie van de mini-eilanden.

 

 

Dalarö

Niet de goedkoopste Airbnb, laten we daar maar meteen mee beginnen, maar het is wel één van de mooiere in de streek op het eiland Dalarö. De Airbnb is ongeveer 100 vierkante meter groot en kreeg een flinke stijlinjectie waarmee alle Zweden gezegend lijken. Het logeerhuis zit in een voormalige werkplaats en je kunt er met maximaal vier personen terecht. Op de brug naar het kleine eiland kwam een sauna, naar het privé-zandstrand kun je kruipen en een boot (op het vaste land ben je zo) zit bij de huur inbegrepen. Bang voor het hoe en wat bij de eerste keer aanmeren? Geen paniek, de sympathieke verhuurder schiet te hulp.

 

Tyresö

Vergeet Engeland; in Zweden stikt het pas echt van de kleine knappe cottages. Ook op het eiland Tyresö dat net als de meeste van de eilanden auto-, supermarkt- en ketenvrij is. In de omgeving is van alles te beleven voor buitenlui, voornamelijk meer van the usual. Zwemmen, wandelen, kanoën, bramen plukken en meer van zulk soort zaken. Verder is het echt, zoals de cottage ook omschreven wordt, van de betere country charms.

 

Marholmen

Hotel Marholmen, net als de meeste adressen vernoemd naar het eiland waarop het staat, staat nog geen 350 meter van het door hen geclaimde strand in de Roslagen Archipelago en is dé tip voor wie Airbnb niet lief heeft en toch voordelig wil logeren in het dure Zweden. Er is een piekfijn restaurant, een uitgebreide spa en een kleine sauna. Er zijn kano’s en motorbootjes te huur, of je gaat een potje tennissen, mocht je je vervelen. Kleine kans want op het vrij grote, maar ongerepte, eiland is genoeg te doen, zeker ook voor het kleine grut. Minder goed voor je ‘alleen op de wereld-gevoel’, wel praktisch: naar Marholmen loopt, anders dan naar de meeste eilanden, een brug.

 

Hoe te komen op al die eilanden? Check deze website voor de tijdschema’s van de veerboten. Goed om te weten is dat kaartjes alleen aan boord gekocht kunnen worden. Bij de ferrystop Stromkajen in Stockholm zijn er lockers voor je koffer, handig wanneer je een tijdje op je boot moet wachten. Heel vaak vindt de aftocht namelijk niet plaats.

 

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.