Holy shit: In Engeland zijn ze nu al bijna door het bier heen
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Holy shit: In Engeland zijn ze nu al bijna door het bier heen.
Na een zeer strenge lockdown en maandenlang verplicht borrelen in de tuin-pub, zijn in Groot-Brittanië de echte pubs nu zo’n drie weken open. En wat blijkt? Tegen het enthousiasme van alle bierdrinkers die hun stamkroeg aan het herontdekken zijn en de ene pint na de andere bestellen, valt zowat niet op te brouwen.
Op zich is dat natuurlijk geen verrassing. Kan je je voorstellen wat zich hier in Nederland voor uitgelaten taferelen zouden voordoen als de terrassen niet om 18:00 uur al dicht moesten? Maar het feit dat brouwerijen (niet de minste, en zeker niet de kleinste) nu al moeite hebben het drinktempo bij te benen in het VK, voorspelt niet veel goeds…
Procentueel zuipen
Cijfers van Coffer CGA Business Tracker hebben nu al uitgewezen dat er slechts 24% minder geconsumeerd is in de lokale horeca dan in dezelfde week in 2019 (toen er nog geen virusvuiltje aan de lucht was), en in ‘drinking-focused’ pubs (waar je dus niet per se heen gaat voor het geweldige eten) zelfs maar 11%. Het lijkt er echter op dat deze snel golf van enthousiasme iets te hard gaat voor tenminste één brouwerij die dat eerlijk toegeeft, en dat is geen kleine jongen:
Heerlijk helder (maar wel bijna op)
Want ons eigenste Hollandse Heineken is grootleverancier van onder andere Birra Moretti (ook in Nederland verkrijgbaar!) en Amstel bier, twee bieren die mega populair zijn op Britse taps. Het lijkt erop dat er een limiet is ingesteld van maximaal drie te leveren fusten Birra Moretti per kroeg per week. Heineken heeft in een verklaring aan MailOnline laten weten dat de vraag naar deze bieren “onze meest optimistische verwachtingen compleet heeft overtroffen” en dat in “hun brouwerijen de klok rond gewerkt wordt om te kunnen voldoen aan de explosief gestegen vraag”. Ook zeggen ze samen te werken met hun klanten om ze alternatieve bieren aan te bieden uit hun extensieve lijn van Heineken UK merken terwijl ze probeer de productie op te schroeven.
Wat je niet hebt kan je niet verkopen
Een woordvoeder van de Campaign for Pubs, Alistair Kerr, uit zijn zorgen: “Veel pubs openen nu terwijl de uitbaters diep in de schulden zitten, en een biertekort is het laatste dat ze kunnen gebruiken. Sommige van deze pubs zijn ook contractueel gebonden aan de brouwer om precies dát bier te verkopen”, dus hoe moet dat nu?
Brouwen voor je leven
En dit is misschien nog maar het topje van de ijsberg. Ook in het VK is het nu namelijk alleen nog toegestaan om buiten op het terras te drinken. Op 17 mei is het de bedoeling dat horecabezoek bínnen daar ook weer mogelijk wordt (weliswaar met een beperkt toegestaan aantal bezoekers). We hopen dus maar dat tegen die tijd pubs niet met tekorten aan bier hoeven te dealen, want als er iets is wat ze nodig hebben in deze tijden is het natuurlijk omzet (en winst)! Een ook hopen we dat pubs door het hele koninkrijk kunnen profiteren van de heropening, niet alleen in de grote steden maar ook juist de historische pubs door het land die in zwaar weer zitten. Dus kom op Heineken, tandje d’rbij en brouwen for England!