Holland op z’n smalst in de rechtbank deze week

Gezusters (67 en 68) veroordeeld voor het opzettelijk doodrijden van… een kip!

 

Het was deze week Holland op z’n smalst in de rechtbank. Met de zaak Willem Holleeder – waarover basta! – aan de ene kant en een wel heel apart zaakje aan de andere kant. Dat aparte zaakje, dat betreft twee gezusters van respectievelijk 67 en 68 jaar oud en het diende in Leeuwarden waar de zussen schuldig bevonden werden aan dierenmishandeling.

 

Wat ze op hun kerfstok hebben? Zus A uit Zevenhuizen gaat op bezoek bij zus B te Wijnjewoude, alwaar een doodzieke kip wordt aangetroffen. Teneinde het dier uit haar lijden te verlossen beramen de gezusters het volgende plan: A zal de kip onder het achterwiel van de auto houden, B zal eroverheen rijden. Aldus geschiedt, waarna het dier nog wat nafladdert en dan de geest geeft. Amen en zand erover, zou je zeggen.

 

Ware het niet dat het knaapje van de buren dit hele nare gebeuren stiekem heeft gefilmd en op Dumpert.nl zet. Believe it or not, maar daar krijgt de Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) lucht van het filmpje en maakt proces-verbaal op. Vervolgens wordt het filmpje ter beoordeling voorgelegd aan een dierenarts en die moet toch echt concluderen dat de handelwijze van de zussen geen waarborg is voor de snelle dood van een kip.

 

Daarna is het woord aan officier van justitie Siebren Buist. Die heeft heus wel ‘de stellige overtuiging’ dat de zussen het beste met kip voorhadden: ‘het leed moest stoppen’, aldus de officier. Maar, vindt de officier, de gezusters hadden de kip op een andere manier uit haar lijden moeten verlossen. En daarom eist Buist een, overigens geheel voorwaardelijke, boete van 300 euro. Aan rechter Bauke Jansen tot slot de schone taak om een eindoordeel te vellen. 

 

 

Hoewel ook hij aan zijn water voelt dat de intentie van de zussen goed is geweest en dat ze het leed wilden stoppen, heeft ook hij grote moeite met de methode: ‘niet in orde’.

 

Het vonnis? De rechter concludeert dat de rechtszaak en de publiciteit eromheen ook een ‘leermomentje’ voor de zussen zal zijn geweest. Én verklaart de zussen weliswaar schuldig, maar laat een straf achterwege: het zogeheten rechterlijk pardon dus.

 

Op de uitspraak van die ander zaak is het nog even wachten, maar laat die in vredesnaam ook ‘schuldig’ zijn!

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans