Het klimaat

Ik heb er ook nog even iets over te melden.
Ook al ben ik geen scholier, wetenschapper
of politicus. 

 

Ik waag me er niet aan hoor. Schrik maar niet. Al weet ik namelijk wel precies hoe het zit. En al vraag ik me weleens af wie sommige mensen wel niet denken dat ze zijn, dat ze het klimaat kunnen veranderen. Zouden ze ook ooit (stel dat ze toen geleefd hadden) gedacht hebben dat ze de ijstijd tegen hadden kunnen houden? Oh nee, ik zou m’n handen er niet aan vuil maken. Het was maar een vraag. Meer niet. Trek het je vooral niet aan. 
 
Gewoon even iets onschuldigs over het klimaat in eigen tuin. Ik heb zo’n leuke app, timehop genaamd, waarop ik precies kan zien wat er een, twee, drie, vier etc. jaar geleden gebeurde op deze dag. Zag ik dus foto’s voorbij komen van onze wilde pruimenboom die helemaal in bloei stond en op diezelfde dag ook een filmpje van de plaatselijke raad van elf die met aanhang door de straat banjerde.  
 
Ik ben geen wetenschapper, maar één ding weet ik wel: elk jaar met carnaval bloeit die pruimenboom. En carnaval valt absoluut niet elk jaar op dezelfde datum. Heeft met maanstanden of zo te maken, net als Pasen en Pinksteren. Ik heb even voor je gegoogeld. Eerste paasdag is de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox. De lente-equinox is het tijdstip dat de zon loodrecht boven de evenaar staat en de lengte van dag en nacht ongeveer gelijk zijn, en dat valt rond 20 of 21 maart. Pasen kan dus alleen vallen tussen 22 maart en 25 april.  
 

Zo zit dat dus. En carnaval valt altijd zeven weken voor Pasen. En mijn boom weet dat. Want het is een oude en wijze boom en die doet lekker mee aan die equinox-som. Dus over twee weken staat ie in bloei. Met carnaval. 
 

Mocht je dit nou allemaal niet kunnen onthouden, onthoud dan in elk geval het woord equinox. Superhandig voor wordfeud. Zeven letters met twee dure erbij, dat is cashen geblazen. 

Door: Franska

Afbeelding van Franska