Als even geen school niet zo erg is

 

Inmiddels zijn de scholen weer een paar dagen open en is 97 procent van de schoolleiders tevreden over hoe dat is verlopen. Maar geldt dat ook voor de leerlingen?

 

Hoe was het voor de kinderen die vaak gepest worden? Die altijd buitengesloten worden als er tikkertje op het plein wordt gespeeld? Die nooit met een jarig klasgenootje mee mogen helpen bij het trakteren en die altijd overblijven als er groepjes bij gym worden gekozen?

 

Er zijn kinderen die het misschien wel helemaal niet zo erg vonden om een tijdje niet naar school te gaan. Simpelweg omdat ze geen vriendjes hebben om te missen. Die de afgelopen weken eventjes op adem konden komen omdat ze niet op de radar van hun pesters stonden.

 

Eén op de tien kinderen in het basisonderwijs wordt gepest. Voor hen was de lockdown misschien wel helemaal niet zo erg. Want nu hoefden ze niet voortdurend op hun hoede te zijn, sliepen ze eindelijk lekker en waren ze ontspannen. Maar hoe was dat afgelopen zondagavond? Waren ze bang om weer naar school te moeten?

 

Ik hoop voor al die kinderen dat hun meesters en juffen niet alleen op de anderhalve meter letten, maar ook op de nieuwe dynamiek in de klas. De leerlingen hebben elkaar zo lang niet gezien; dat biedt vast kansen voor een andere manier van omgaan met elkaar. Zodat het voor alle kinderen fijn is om weer naar school te gaan.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit