Hoe vijftigplussers het strand zouden veroveren

 

Jongeren hebben de meest populaire delen van het strand ingenomen. Stel dat vijftigplussers die weer zouden veroveren? Hoe zou dat eruit zien?

 

Voor jongeren is een dag op het strand een reis naar de bronstige jachtvelden. Alle remmen los. Paraderen langs de zeelijn, ogen die hitsig links en rechts schieten, hormoonlucht, vermengd met zonnebrand, zindert boven de windschermen. Daarachter en daarvoor, schouder aan schouder, pubers, twintigers, die elkaar aftasten. Wil ze wel of niet? Hoe ver kan ik gaan? Nog een beetje verder? Als ik mijn hand nu eens bij haar daarop leg? Boven de hoofden denderen de beats van de strandtenten, die uiterlijk een vergelijking met een nachtclubs op Ibiza glansrijk kunnen doorstaan. Nee, ome Joop en tante Ali, waar je jarenlang terecht kon voor ijs, patat en een bamibal zijn daar al lang verdreven. Hetzelfde geldt voor ons vijftig-plussers. Wij zijn aangespoelde drenkelingen op deze openbare puberparenclub. Wij worden hooguit gedoogd, zeker genegeerd. Jongeren zakken altijd neer vlak na de meest populaire strandopgang en claimen dat als hun territorium. Wij vijftigers lopen maar verder en rollen ons handdoekje uit, ergens daar waar deze zandige tippelzone ophoudt en de natuur weer zichtbaar wordt.

 

Hittegolf in Nederland (1961)

 

 

Disco en funk
Maar wat als wij vijftigers nu eens in de meerderheid zouden zijn? Zelf massaal zouden neervallen na de eerste strandopgang en de jongeren verbannen naar de stranduiterwaarden. Hoe zou dat dan eruit zien?

 

  • Geen dancebeats meer uit de speakers van de strandtenten, maar muziek uit de jaren ‘60, ‘70 en, vooruit, ‘80: glam- en hardrock, synthesizers, disco en funk.
  • Vrouwen doen massaal hun topjes af. Geen valse schaamte door de jongere dames om hen heen, die weigeren hun bikini bovenstukje af te doen, maar waarin grote borsten wapperen bij elke beweging. Dat laatste met de hartelijke groeten van de plastische chirurg.
  • Mannen houden hun buik niet meer in. Zij vallen niet meer op ten opzichte van de sixpacks van hun jongere soortgenoten, die daarvoor voortdurend aan het eiwitdieten zijn en wekelijks uren doorbrengen in het krachthonk.
  • Borstharen woelen welig en grijze lokken wapperen in de wind.
  • Vermaak komt uit boeken, magazines en kranten in plaats van de YouTube-filmpjes op de smartphone.
  • Sexy telt niet meer, wel wijsheid, rust en ruimte.
  • Geen surfdudes maar luchtbedmannen
  • Niet meer op handdoeken, maar op strandstoelen ter bescherming van de kwetsbare rug.

 

 

Door: Redactie Falder.nl