Hoe vier je carnaval met anderhalve meter ertussen?

 

Nog 31 nachtjes slapen en dan start officieel het carnaval. Een heleboel mensen kijken er enorm naar uit, anderen worden er behoorlijk zenuwachtig van.

 

 

 

Opgegroeid in het zuidelijkste zuiden van Nederland weet ik hoe carnaval in de haarvaten van de Brabanders en de Limburgers zit. Eerlijk gezegd is het nooit mijn feestje geweest, maar ik snap dat ze daar reikhalzend uitkijken naar de saamhorigheid en gezelligheid die het carnaval voor de meeste mensen met zich meebrengt. Het gaat hen namelijk niet om het zuipen, maar om de sfeer. Kenners noemen het ‘de lijm’ van de kleine dorpsgemeenschappen, waar jong en oud met elkaar feesten en de lokale politiek met de praalwagens op de hak wordt genomen.

 

Vanaf 27 februari, en op sommige plekken al vanaf de donderdagavond ervoor, zal het bier er rijkelijk geschonken worden. De pekskes (de carnavalsoutfits) hangen al weken klaar en de mensen hebben er zin in, dubbel zoveel zelfs, want vorig jaar was het vanwege corona verboden. Nu staan alle seinen gelukkig op groen, want de horeca is weer open en er is niets of niemand die de echte carnavalsvierder van zijn feestje afhoudt.

 

Maar bij de afgelopen persconferentie zag je dat een paar burgemeesters zich rot schrikken.. Hartstikke fijn dat de kroegen weer van het slot gaan, maar hoe ga je in vredesnaam de anderhalve meter waarborgen als de mensen verkleed en wel al dansend en hossend door de straten trekken? Hoe loop je een polonaise met zoveel ruimte ertussen? De huidige maatregelen zijn er niet voor niks en de zwartkijkers onder ons hebben misschien best begrip voor de carnavalsvierders maar zij zien vooral een explosie van coronabesmettingen op zich af komen.

 

Aanstaande maandag praten de burgemeesters met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid om naar een oplossing te zoeken, want ze willen voorkomen dat er in de ene regio andere regels gelden dan in de andere. In de cafés en feestzalen valt het nog wel te controleren, maar ik kan me voorstellen dat de kroegbaas er niet zo’n zin in heeft om als BOA op te treden als zijn gasten niet netjes op hun stoel blijven zitten. Gelukkig hoef ik er niks van te vinden, maar de burgemeesters moeten er wel wat mee. Want het aftellen naar vastelaovend is begonnen…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit