Hoe ouder hoe wijzer

 

Dat zeggen ze weleens. Ik ben het er uiteraard roerend mee eens, al zijn er mensen die daar anders over denken. Ik hoop voor ze dat ze ooit ook wijs worden ;-)

 

Afgelopen donderdag plaatste ik het nummer ‘Nobody knows you when you’re down and out’ van Eric Clapton op Facebook. Ik schreef erbij: ‘zo waar en zo triest’. En ineens moest ik aan m’n moeder denken. Aan wat ze zei nadat m’n vader overleden was: ‘Als je wilt dat mensen bij je wegblijven, moet je ze steeds opnieuw over je ellende vertellen en vooral ook nog even huilen waar ze bij zijn’…

 

Dat had ze heel goed gezien. Hoe ouder hoe wijzer dus. Het gezegde klopt. In elk geval bij m’n moeder. ‘Verdriet slijt, maar het gevoel iemand te missen en het verdriet daarover verdwijnt nooit. Dat neem je overal mee naartoe. Hoe ver je ook weg gaat. Maar ik hou het voor mezelf, anders zie ik niemand meer, dus ik doe gewoon gezellig als er iemand langskomt.’ 

 

Nog altijd heb ik vreselijk veel bewondering voor dit inzicht en deze aanpak. M’n moeder kreeg volgens mij mede daardoor regelmatig bezoek. Ging trouwens zelf ook vaak op bezoek bij anderen. Ze wachtte niet zielig in haar eentje thuis af of er toevallig iemand op het idee kwam om haar op te zoeken. 

 

Mensen weten intussen allemaal dat rouwen in vijf fasen gaat en dat het totale proces zo ongeveer vijf jaar beslaat. Dus daarna moet het wel een keertje afgelopen zijn. Liever eigenlijk nog met een jaar. Ze zeggen op een gegeven moment gewoon tegen je: ‘Je kunt niet altijd blijven rouwen en in de put blijven zitten.’ Maar eigenlijk bedoelen ze: ‘Ik kan je niet altijd blijven troosten.’ Is ook moeilijk natuurlijk. Toch… even laten weten dat je aan iemand denkt, hoeft niets te kosten. Desnoods zet je in je agenda dat je even iets laat horen.

 

M’n moeder was dus steeds wijzer geworden, zoals veel oudere mensen. Vind ik trouwens van mezelf ook. Al vinden veel jonkies daar natuurlijk het ‘hunne’ van. Die hebben het over ‘boomers’ en maken daar flauwe grappen over. Lachen ons gewoon recht in ons gezicht uit.

 

Ho, wacht. Even googelen, want ik ben geloof ik helemaal geen boomer. Oeps. Slik. Wel dus. Grrrrom. Schijnt dat de boomer een aantal dingen niet goed begrijpt. Online dingen bijvoorbeeld. Van de week zei iemand, toen ik zat te lachen om een vriend die steeds beweerde dat ie persoonlijk berichtjes gestuurd kreeg via Facebook: ‘Je moet wel begrijpen dat die man minstens tien jaar ouder is dan jij.’ Hij heeft natuurlijk gewoon de optie ‘meldingen’ aangeklikt en denkt dat elke melding die hij te zien krijgt een persoonlijk aan hem gericht bericht is. En ik kreeg zelfs een boos chatbericht van een meneer (die ik helemaal niet ken), die blijkbaar Franska.nl volgt: ‘Franska, wilt u ophouden me ongevraagd berichten te sturen?’

 

Tja… daar krijg je grappige discussies van. Ik zei tegen die vriend: ‘Zet die meldings-optie van Facebook dan ook uit.’
Hij: ‘Ik heb helemaal geen meldings-ding van Facebook. Het wordt echt door die en die naar mij persoonlijk gestuurd…’

 

Mag je niet om lachen. Ook niet als ze bij hoog en laag volhouden dat ik dus gewoon niet snap wat ze bedoelen. Toch een generatieding denk ik. 

 

Soms begrijp ik die types dus soms wel die het over boomers hebben. Maar toevallig zijn wij boomers ondertussen wel een stuk wijzer dan die jonkies die dan wel al die moderne technische fratsen beheersen, maar levenswijsheid… ho maar. Daar moet je toch echt eerst groot voor worden.

 

Om nou niet voortdurend (en ook nog een beetje terecht) voor boomer uitgemaakt te kunnen worden, check ik af en toe natuurlijk wel waar die ukkies mee bezig zijn. Zo komt het dat ik tegenwoordig elke dag eventjes op Tiktok zit. Lekker lachen. Zou m’n moeder ook leuk gevonden hebben trouwens. Vanochtend vroeg heb ik ook al een paar keer dubbel gelegen. Om deze jongen bijvoorbeeld, die een manier heeft gevonden om rijk te worden:

 

@tegendraatsSnap jij hem Wel of Niet??#tegendraats

♬ origineel geluid – tegendraats

 

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd tenslotte. En o ja… als je er niet uitkomt met die Tiktoktruc hoor ik het wel even hè? Ik zal het niet doorvertellen.

 

Ik wens je een heel fijne en heel wijze week

Liefs van Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska