Als je denkt aan de bioscoop, dan is een bak popcorn waarschijnlijk het eerste dat in je hoofd popt. Popcorn is de ultieme snaaisnack: je blijft er maar naar graaien. Lekker is het dus sowieso, maar is popcorn eigenlijk wel zo gezond voor je?
Het antwoord: ja, popcorn is gezond. Maar dan wel als je het zélf maakt en let op wat je eraan toevoegt.
Zo (on)gezond is popcorn
Popcorn wordt, zoals je weet, gemaakt van mais. Suikermais om precies te zijn. Dat is een graansoort die volgens Het Voedingscentrum prima in een gezond dieet past. Oók als je er popcorn van maakt. Tenminste, als je de mais popt met slechts een klein beetje olie in een pan of zelfs geen olie. En als je daar als smaakmaker dan alleen kruiden toevoegt, zoals gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder of kaneel. Alleen dán is popcorn een gezonde snack voor je. Het bevat namelijk best wel wat vezels en er zitten nauwelijks calorieën in.
Deze popcorn kun je beter laten liggen
Laat je je mais poppen in een klont boter en voeg je er vervolgens flink wat zout, suiker of zelfs chocolade aan toe? Het zal je niet verbazen, maar dan is je bakkie popcorn ineens niet zo gezond meer. Als de gezondheidsvoordelen belangrijk voor je zijn, kun je daarom maar beter de popcorn in de bioscoop laten voor wat het is.
Dat geldt overigens ook voor magnetronpopcorn. Ook daar is vaak flink wat zout, vet en suiker aan toegevoegd. (En palmolie, wat het milieu dan weer niet zo leuk vindt.)
Kijk, iedereen moet helemaal zelf weten wat-ie wel of niet naar binnen snackt. You do you. Maar ik weet dat ik mezelf bij een bioscoopbezoek of filmavond thuis lekker wil verwennen, en dus komt dan tóch die bak bios- of magnetronpopcorn tevoorschijn. Deze week op de agenda: honing-srirachapopcorn. Pop it like it’s hot!