Wakker worden met

Franska

 

May: Wat was ik vereerd dat DE Franska Stuy mijn buurvrouw op de redactie werd. En dat ik bij het eerste jubileum mag zijn.

 

 

‘Als je dat doet, krijg je met Franska aan de stok.’ Ik ben een maandje ad interim hoofdredacteur van weekblad ‘Flair’ en kijk natuurlijk naar ‘Libelle’. De columns moeten op een vaste plek, zoals bij ‘Libelle’. Je kunt ’m blind openslaan en komt bij Juul. En dat slanke randje aan de linkerkant van de cover, grafisch leuk en het geeft een chiquer effect. Net alsof het gelumbackt is (een plakrand zoals de duurdere bladen hebben) in plaats van het daadwerkelijke nietje.

 

Ik kan me niet voorstellen dat Franska mij in de gaten houdt. Zij is de koningin van bladenland, ik een ad interim hoofdredacteur die nog wat schijnbewegingen maakt. Maar jawel hoor, een week later plopt een e-mail binnen. Franska. Wanneer ik koffie kom drinken. We maken een afspraak en vijf minuten van tevoren vraag ik wat ik kan meenemen van de koffiecorner van Sanoma. Met twee muntthee in de hand, stap ik haar vleugel binnen. Ik ben in Libelleland.

 

Natuurlijk vind ik het een vleug spannend. Zou ik een standje krijgen? Maar niets van dat al. We praten. Over van alles. En Italië. Dan al.

 

Ik spring naar een andere titel en we verliezen het contact. Maar als ik daar vertrek, trekt ze weer aan de bel. Alles wil ze weten. Over het hoe en waarom. Ze laat zich niet te veel uit maar schudt af en toe met haar hoofd. Ik geloof dat ze het jammer vindt dat ik ga.

 

Iedereen danst om haar hand, ze denkt lang en grondig na en kiest… ons

 

Op een goede dag, als ik al ruim twee jaar bezig ben met Amayzine heeft mijn geliefde een afspraak met DE Franska Stuy. Ze is weg bij ‘Libelle’ en oriënteert zich. Iedereen danst om haar hand, ze denkt lang en grondig na en kiest… ons.

 

Ik word nu elke ochtend wakker met een bericht van Franska. Over de bezoekerscijfers (wat fijn dat jullie haar net zo leuk vinden als ik), over de poezen, de file en af en toe doe ik een nonchalante opgooi naar haar zelfgemaakte chocolademousse. Vandaag bestaat Franska.nl een jaar. En Franska en May bestaan acht jaar. Twee kleine jubilea die wat mij betreft nog wel even voort mogen duren. Laten we het vieren met een bad Bellini en meters Mousse.

 

 

  

May-Britt Mobach is hoofdredacteur van Amayzine.com, voor Franska.nl schrijft ze over haar bijzondere gezin.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs