Hoe mannelijk Nederland voor 1 dag blij zal zijn met corona

 

Hemelsvaartsdag is de uitgelezen dag om met het hele gezin naar een meubelboulevard te gaan. Net als de rest van Nederland.

 

Maar wat ‘s ochtends aan de ontbijttafel nog een puik plan leek, valt toch een beetje tegen als je in een lange rij achter elkaar aan sjokt, de pijlen volgend van de ene naar de andere afdeling. Tussendoor op banken ploffend, aan tafels schuivend en keukenkastjes openend en sluitend, om vervolgens vol inspiratie maar zonder aankoop, zwaar overprikkeld en chagrijnig met het hele gezin de A2 weer af te rijden, terug naar huis. Waar je concludeert dat die bank waarop je elke avond neerploft, de tafel waaraan je zit en de keuken waarin je kookt nog prima een jaartje mee kunnen. Volgend jaar misschien maar weer eens een rondje woonwinkels. Je bent weer genezen voor een tijdje.

 

Goed, Hemelvaartsdag dus. Net als Pasen en Pinksteren en weet ik welke andere vrije dag nog meer, de perfecte dag om wat wooninspiratie op te snuiven. In de meeste gevallen georganiseerd door de vrouw des huizes. Met lichte – en dat is eigenlijk nog heel licht uitgedrukt – tegenzin van het mannelijke volk. Die gaan liever in hun tuin zitten, schuurtje in de beits zetten, de heg snoeien, de barbecue aansteken of een hengel uitgooien in het slootje aan de overkant. Hallo, de man heeft eindelijk een vrije dag! Maar nee, die klusjes en hobby’s kunnen best even wachten want hij wordt aan z’n haren meegesleurd naar een meubelboulevard. Onder het mom van een gezellig uitje met het hele gezin.

 

Maar toen was daar corona. Voor niemand leuk, behalve op dagen als deze. Want had Mark Rutte niet gezegd dat je je van tevoren moet afvragen of een winkelbezoek wel echt noodzakelijk is? Och en het is ook zo jammer dat er nog maar één persoon per huishouden naar binnen mag. Ik denk dat mannelijk Nederland nog nooit zo blij is geweest met een virus als vandaag. Vrouwen, gaan jullie lekker in je eentje meubels snuiven. Mannen, geniet van jullie écht vrije dag. Ga lekker in de tuin zitten, gooi een hengel uit in de sloot aan de overkant, zet het schuurtje in de beits, haal de heggenschaar uit het vet of steek de barbecue vast aan. Doe wat jullie willen doen. Vandaag is jullie dag, zonder uitje naar de meubelboulevard.  

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman